Viši sud odbio sve žalbe Udružene opozicije na odluku GIK-a da im ne prihvati 68 prigovora

Viši sud odbio je svih 68 prigovora opozicione koalicije "Udruženi za slobodan Novi Sad" koji su se žalili što im je Gradska izborna komisija iste, sa zahtevom za ponavljanje izbora, odbila.
Viši sud odbio sve žalbe Udružene opozicije na odluku GIK-a da im ne prihvati 68 prigovora
Foto: 021.rs
Kako se 021.rs uverio uvidom u odluke, novosadski Viši sud je većinu žalbi odbio jer su neblagovremene, odnosno podnete posle zakonskog roka, a ostale su sve odbijene skoro istovetnim tipskim obrazloženjima.
Ukupno 53 žalbe su odbijene jer se kasnilo nekoliko minuta sa rokom za podnošenje žalbe, dok je ostalih 15 odbijeno jer je sud ocenio da su neargumentovane i bez osnova, kao što je prethodno uradio i GIK.
Podsetimo da su sve podnete žalbe Udruženih tipski napisane, sa samo razlikom u broju biračkog mesta na koje se odnose, kao što su prethodno predati i tipski prigovori GIK-u, tako da novih detalja u odnosu na prvobitne prigovore opozicije na izbore 2. juna nije ni bilo.
 
Tako je opozicija u 66 žalbi tražila da se ponovi glasanje na pojedinim biračkim mestima, pretežno zbog fotografisanja biračkog lista, prisustva lica neposredno uz biračko mesto koja su uticala na birače kako da glasaju i sličnih razloga. Sud je u 53 od 66 žalbi rekao da su neblagovremene, tj. kasnilo se nekoliko minuta u podnošenju žalbe sudu koji iznosi 72 sata i to je ustanovljeno uvidom u sajt RIK-a, gde se kače sve žalbe, odluke, zapisnici i druga izborna dokumentacija.
 
 
Za preostalih 13 žalbi, Viši sud je skoro svuda naveo u reč isto obrazloženje, a to je da opozicija u spisima nije dostavila dokaze za svoje tvrdnje o spornim dešavanjima na biračkim mestima.
 
 
Sud je po pitanju posebne žalbe na odluku GIK-a da ne prihvati da se ponove izbori u celom gradu jer opozicija ima saznanja da nisu primenjene izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku i da nisu obrisani svi građani koji su menjali prebivalište posle 3. jula 2023. godine, naveo da se žalba odbija jer je izborna komisija pravilno postupila. Ocenjeno je da opozicija nije imala pravo da se žali jer GIK nije nadležan za birački spisak, nego Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
 
 
Takođe, Viši sud je zbog nedostatka dokaza, odnodno zbog toga što nisu dostavljeni, odbio i žalbu opozicije u kojoj se tražilo od GIK-a ponavljanje izbora, navodeći da je izborni postupak bio nezakonit i tu navode postojanje kol centra Srpske napredne stranke na Novosadskom sajmu, kao i da je SNS pritiskala zaposlene u javnom sektoru da glasaju za njihovu listu, da je postojala kupovina glasova, fotografisanje glasačkih listića...
 
 
Odbijanjem ovih 68 prigovora nisu završeni svi postupci u Novom Sadu, jer je Udružena opozicija podnela i još jedan prigovor GIK-u nakon uvida u zapisnik na biračkom mestu 158. Oni su proverom utvrdili da je bilo 17, a ne 21 nevažeći listić, da je listi broj 3 trebalo napisati da je osvojila 10, a ne 9 glasova i da je listi broj 11 trebalo upisati da je osvojila 131, a ne 128 glasova. GIK je odbio ovaj prigovor u osnovi navodeći da opozicija nije dobro utvrdila i da su zapravo ta četiri listića ipak nevažeća.
 

Kako opozicija ima još vremena da podnese žalbu Višem sudu i na ovaj prigovor, konačni rezultati izbora ne mogu biti proglašeni dok se ne odluči u žalbenom postupku.

 • Dex

  16.06.2024 08:40
  Sta se ocekivali opozicijo? Da cete dobiti vlast nekim izmisljenim prigovorima posto niste mogli regularno na izborima? Pokrijte se usima i cutite. Vidimo se ponovo za 4 godine
 • Pera

  15.06.2024 19:10
  GIK laže
  U GIK-u su uneli neistinitu sadržinu u pogledu vremena predaje žalbi, sve žalbe su predate u 11:56, a onda su ih naprednjaci 3 sata zavodili...
 • Pedja

  15.06.2024 19:07
  SNS posla
  Sve žalbe su blagovremeno predate, ali je nakon zloupotrebe u stručnoj službi u postupku primanja žalbi (predate su 30 minuta pre isteka roka) 55 žalbi navodno neblsgovremeno. To je samo deo zloupotreba sa kojima se opozicija suočavala. Ovde imamo posla sa kriminalcima, to više nije politika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Akcija besplatne provere sluha u Novom Sadu

Ne čujete dobro? Ukoliko Vi ili neko koga poznajete teško pratite razgovor i osećate napor dok razgovarate sa dragim osobama ili gledate TV, vreme je da proverite svoj sluh.