Spor dve vlade težak više milijardi

Pokrajinska vlada i republičko Ministarstvo za nacionalni investicioni plan još nisu počeli pregovore oko preispitivanja broja i vrednosti projekata koje bi ove godine trebalo realizovati u Vojvodini, iako je spor težak više milijardi dinara.

Pokrajinska vlada i republičko Ministarstvo za nacionalni investicioni plan još nisu počeli pregovore oko preispitivanja broja i vrednosti projekata koje bi ove godine trebalo realizovati u Vojvodini, iako je spor težak više milijardi dinara.

Pokrajinska vlada namerava da problem u vezi sa republičkim ulaganjima u Vojvodini pokuša da reši kroz rad komisije, koja na tu temu treba da počne pregovore s Ministarstvom za nacionalni investicioni plan. Predmet spora je raziličito tumačenje odluke Vlade Srbije o raspodeli novca za realizaciju projekata.

U Ministarstvu ostaju pri stavu da će u skladu s važećim planom u Vojvodinu biti uloženo 20 odsto od oko 26 milijardi dinara, kolika je ukupna vrednost investicija. Pokrajinske vlasti pak ocenjuju da će u Vojvodinu biti uloženo desetostruko manje novca, jer smatraju da oko četiri milijarde dinara namenjenih za izgradnju auto-puta od Novog Sada do Horgoša ne može biti obuhvaćeno Nacionalnim investicionim planom.

Pajtić insistira na korekciji plana

Pokrajinski premijer Bojan Pajtić kaže za Radio 021 da Vlada Vojvodine od resornog ministarstva još nije dobila objašnjenje zbog čega se srazmerno broju stanovnika, a prema planu, malo ulaže u pokrajinu.

"Nismo dobili ni objašnjenje kako to da je zaobiđen zakon o nadležnostima pokrajine, koji vrlo jasno precizira na koji način se definišu projekti koji u pokrajini dobijaju podršku Nacionalnog investicionog plana, a oni se definišu upravo kroz predloge pokrajinske vlade prema novom zakonu o nadležnostima", navodi Pajtić.

Kao da nije reč o istoj vladajućoj koaliciji na pokrajinskom i republičkom nivou, Pajtić kaže da će vojvođanska vlada insistirati na objašnjenju i korekciji plana. "Od toga svakako ne možemo odustati, jer nema nikakvog opravdanja da naše učešće bude na nivou od dva i po odsto ili 15 odsto. U Vojvodini živi 27 odsto stanovnika Srbije i očekujemo da taj ili neki drugi podatak bude merilo opredeljivanja sredstava. Ne mogu sredstva da se dodeljuju napamet, da se dimenzoniraju kako se nekom ćefne. Ona moraju biti dodeljena na osnovu nekih egzaktnih kriterijuma", kaže Pajtić.

Međutim, nejasno je i na osnovu kojeg kriterijuma je Vlada Vojvodine u svom ranijem predlogu zatražila samo 20 odsto sredstava iz Nacionalnog investicionog plana, jer je i srazmeno broju stanovika, ali i često zaboravljenom udelu Vojvodine u ukupnom društvenom proizvodu Srbije, taj procenat mnogo veći.

Za tri četvrtine projekata nadležni ministri iz G17 plus

U Ministarstvu za Nacionalni investicioni plan nezvanično kažu da pokrajinske vlasti pogrešno tumače odluku o sredstvima za realizaciju projekata, da ostaju pri stavu da je za Vojvodinu već predviđeno 20 odsto novca, te da zvaničan odgovor možemo očekivati narednih dana.

Tada ćemo saznati i zbog čega su za čak tri četvrtine projekata kao direktni budžetski korisnici određena ministarstva kojima rukovode ministri iz stranke G17 plus, ali i zbog čega se Novi Sad kao mesto ulaganja ne navodi ni na jednom mestu u dokumentu. (Dejan Stojičić)

  • Novosađanin

    26.03.2010 07:58
    Pajtiću...
    ...ne vredi ti da se pravdaš. Cvetković je tvoj stranački kolega, a ista, vaša stranka vodi obe vlade.
  • DS

    26.03.2010 07:53
    vojvodinu i vojvodjansku politiku ne vode vojvodjanske stranke, nego isturena odeljenja Beograda, zato svaki komentar gospodina Pajtica je obmana svih gradjana vojvodine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.