Rast kriminala zabrinuo Skupštinu

Od 75 tačaka dnevnog reda, odbornici Skupštine grada su za raspravu o prve dve danas potrošili čak četiri sata.

Od 75 tačaka dnevnog reda, odbornici Skupštine grada su za raspravu o prve dve danas potrošili čak četiri sata.

Otprilike podjednako dugo su raspravljali o stanju bezbednosti u Novom Sadu i o novom poslovniku Skupštine grada, koji je i usvojen na današnjoj sednici.

Jedina konkretna posedica današnjeg podnošenja policijskog izveštaja o stanju bezbednosti u Novom Sadu Skupštini grada moglo bi da bude pojačano prisustvo policije u Budisavi, zbog upućene primedbe opozicije o povećanom broju izvršenih krivičnih dela u tom mestu.

Ipak, kriminal je u porastu na području celog grada pokazuje policijski izveštaj, uprkos povećanom broju rasvetljenih krivičnih dela. Bolji rezultati u radu policije građanima ne znače mnogo, jer ih kriminalci, osim što sve češće pljačkaju banke, pošte i menjačnice, češće presreću na ulicama, a postoje indicije i da se vlasnici lokala u Novom Sadu ponovo reketiraju, kao tokom 90-tih godina.

Ključ u bravu, rešetke na prozore

Na sve ovo, zamenik načelnika policije, Stevan Jarić, kaže da policija nije jedina koja treba da vodi računa o bezbednosti. "Treba da malo više vodimo računa o sebi, svojoj imovini, o tome gde se krećemo, da zaključavamo vrata od stana, da ne ostavljamo u kolima kožnu jaknu od 300 evra, koja se ukrade razbijanjem stakla. Time ćemo znatno smanjiti mogućnost za izvršenje krivičnih dela i to je neki preventivni aspekt. Bezbednosna kultura građana ipak mora biti na znatno višem nivou, nego što je sad", kaže Jarić.

Da je kultura obaveznog zaključvanja vrata i stavljanja rešetaka na prozore poželjna, pokazuje podatak da je prošle godine na području grada registrovano čak 12.000 krivičnih dela, a da je najveći porast, od skoro 25 odsto, zabeležen kod krivičnih dela s elementima nasilja.

Broj maloletnih kriminalaca ostao je na nivu od 10 odsto u poređenju s ranijim godinama, ali je problem što mladi češće pribegavaju težim krivičnim delima. Osim niske bezbednosne kulture građana, policiji smeta loš rad sudova, odnosno blage kazne za počinioce krivičnih dela, a problem predstavlja i što u Novom Sadu trenutno boravi čak 450.000 ljudi, odnosno što rast broja stanovnika ne prati i rast broja policajaca.

U takvim uslovima nije realno razmišljati o mogućnosti da svaka škola ima svog policajca, već samo da se pojačaju patrole u okolini škola.

Usvojen novi poslovnik

Nakon što su, u atmosferi prilično nestašnog školskog odeljenja, saslušali odgovore na pitanja o bezbednosti u gradu, odbornici su krenuli u dvočasovnu raspravu o poslovniku Skupštine, kojim se uređuje rad gradskog parlamenta. Poslovnik je usvojen, ali prema rečima šefa opozicionih radikala u Skupštini, Đurađa Jakšića, tek nakon godinu i po dana natezanja u vladajućoj koaliciji.

"Demokratska stranka je imala nameru da na neki način suzi ovlašćenja predsednika Skupštine, dok je s druge strane ta ovlašćenja branila Liga socijaldemokrata Vojvodine. To je zapravo razlog zašto Skupština grada radi godinu i po dana po poslovniku koji nije usklađen sa Statutom grada. Prema mojoj proceni, popustila je Demokratska stranka", kaže Jakšić.

On dodaje da je novi poslovnik loš jer će, između ostalog, predsednik Skupštine od sada moći da u toku sednice, menja redosled tačaka usvojenog dnevnog reda. Za prethodni kaže da je bio mnogo liberalniji, te da se sada smanjuje vreme za diskusiju i mogućnost za replike. (D.S.)

  • Dukelander

    28.03.2010 09:30
    Policiju ne zanimaju "sitni zločini". Ako se sami ne organizujemo da odbranimo kućne pragove... odneće i nas lopovi. Meni je iz kuće, pre dve nedelje odneseno dva bicikla u vrednosti od 1000 evra. Mislite da policiju to zanima?
  • jon

    27.03.2010 11:21
    pljacke po veterniku "normalna stvar"
    malopre su mi ukrali tanjiracu za rostilj,i bokal sa vodu ... ispred nosa...lol a pre par nedelja su skupljali novcanike po kucama.
  • milojko

    27.03.2010 11:08
    bezbednost
    Blago građanima Novog Sada sa Jarićem i sličnima...Da li će građani morati da se samoorganizuju da bi se zaštitili, ili..?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti