Stanarima stigao na naplatu dug investitora

Vlasnike 20 stanova u Ulici Koste Racina 14 tužila je Marfin banka, zbog čega im preti da ostanu bez plaćenih nekretnina.
Vlasnike 20 stanova u Ulici Koste Racina 14 tužila je Marfin banka, zbog čega im preti da ostanu bez plaćenih nekretnina.

Naime, investitor zgrade Živko Popović ubio se u martu prošle godine i za sobom ostavio nedovršene i duplo prodate stanove, kao i kredit od 250.000 evra koji sada banka potražuje od kupaca stanova.

Predsednik Skupštine stanara Miomir Ludajić kaže za Blic da su nakon samoubistva investitora uložili po 1,250 evra kako bi uveli struju i vodu u svoju zgradu, a još uvek nemaju priključak za grejanje. Međutim, nakon što je stečajni sud utvrdio da su oni vlasnici svojih stanova, stigao im je na naplatu kredit koji je Popović podigao 2010. godine kako bi završio njihovu zgradu.

Kako za Radio 021 kaže jedan od oštećenih stanara, koji je želeo da ostane anoniman, banka je ta koja kredit nije smela da izda, jer firma "Mirit trejd" nije ni približno ispunjavala uslove potrebne za dobijanje tolike svote novca.

"Ništa ne bi bilo sporno da Marfin banka nije dala kredit od četvrt miliona evra firmi koja je te godine ostvarila profit od svega 93.000 dinara, što pokazuju podaci Agencije za privredne registre", kaže on i dodaje da im je tužba dodatni trošak, jer samo za odgovor moraju da "coluju" po 50.000 dinara sudske takse.

Stanari priznaju procenu banke da zgrada nema potrebnu upotrebnu dozvolu, ali za to krive građevinsku inspekciju, koja je od 2008. godine tolerisala nicanje objekta koji nema nijedan overen papir. Kako navode u Marfin banci, u pitanju je jedini način da dođu do sredstava koja potražuju.

Živko Popović nije bio poznat u krugu novosadskih investitora jer je izgradnjom stanova počeo da se bavi tek nedavno. Ranije je bio povezivan sa ugostiteljstvom, a zgradu u Ulici Koste Racina je počeo da zida tri godine pre nego što je sebi oduzeo život. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • branka

    18.12.2013 22:25
    organizovan kriminal
    Apsolutno je jasno da se radi o jednoj od najmonstruoznijih prevara i pljački sopstvenih građana u koje su umešana sva javna preduzeca,inspekcijski organi,katastar nepokretnosti,na čelu sa GRADONAČELNICIMA,ADVOKATIMA, POJEDINIM SUDIJAMA i TUŽIOCIMA i PRIPADNICIMA MUP-a.
    Koja, bre, Vučićeva borba protiv mafije, kada su mu članovi partije "INVESTITORI" koji ne samo da su pravosnažno presuđeni izvršioci krivičnih dela, već i danas kao takvi zidaju po N.Sadu na neobeleženim gradilištima.
  • ana

    02.12.2012 18:06
    Još može da se desi da poreznicima svima naplaćuju porez sem investotoru . Država od njega nije tražila ni da plati uredjenje gradskog gradjevinskog zemljišta.
    Nije trazila ni da prevede zemlju na sebe. Nije tražila ništa od investitora koji joj nije poreski obveznik a od onih koje šiša traži sve a ne čuva ih pa će zato i da pukne jer je magarac kojeg sumanuto jaše crkao.
  • 28.09.2012 04:09
    Za Goxya
    Izgleda ti ovde neke stvari ne razumeš ili možda radiš u pomenutoj banci. Nije problem stavljanje hipoteke na zgradu, nego je problem kako je mogla banka da stavi hipoteku na neki stan koji je već prodat i taj kupoprodajni ugovor overen u sudu. Kako može neko da stavi hipoteku na moj stan bez mog odobrenja. To ti je kao neko da dođe i proda tvoj auto, kako ti navodiš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti