Novi Sad dobija novo javno preduzeće

Novi Sad bi uskoro mogao da dobije novo javno preduzeće, čiji će zadatak biti zbrinjavanje životinja sa ulica i prevencija napada životinja.
Novi Sad bi uskoro mogao da dobije novo javno preduzeće, čiji će zadatak biti zbrinjavanje životinja sa ulica i prevencija napada životinja.

Pomoćnik gradonačelnika za komunalni sistem i energetiku, Vladimir Jelić, kaže da će formiranje ovog preduzeća uslediti kad Vlada Srbije usvoji zahtev grada da mu se odobre osnivačka prava nad Veterinarskom stanicom Novi Sad. Na taj način, kako je objasnio Jelić, ne bi moralo da se osniva novo pravno lice koje će biti zaduženo za uklanjanje pasa i mačaka lutalica.

"Ako kojim slučajem Vlada Srbije odbije naš zahtev, krenućemo u hitan postupak osnivanja preduzeća zaduženog za ovaj posao", kaže Jelić i dodaje da je, dok se ovo pitanje ne reši, "Čistoći" privremeno odobreno da uklanja lutalice i prevozi ih, dok će Veterinarska stanica Novi Sad biti zadužena za čipovanje i sterilisanje.

U "Čistoći" objašnjavaju kako je Skupština Novog Sada, još 28. decembra, iz delatnosti ovog javnog komunalnog preduzeća izbrisala onu koja se odnosi na prikupljanje, zbrinjavanje, a takođe i prevenciju napada životinja, odnosno, pre svega pasa i mačaka lutalica.

JKP "Čistoća" je u više navrata tražila da se oslobodi odgovornosti za pse i mačke lutalice, jer je, samo za prošlu godinu, iz budžeta ove firme, zbog odšteta za ujede pasa lutalica isplaćeno više od 300 miliona dinara, a protiv ovog preduzeća je podignuto više od 1.800 tužbi. Prosečna vrednost tih procesa je oko 300 hiljada dinara.

Broj ujeda pasa lutalica, a takođe i prijava od 2005. godine do danas povećao se 20 puta. Kako kaže portparolka ovog preduzeća Sofija Mitrović, to nije osnovna delatnost "Čistoće", ali se tim poslom i dalje bavi uslužno, za potrebe grada. "Nastavićemo da se bavimo time sve dok ne bude formirano novo pravno lice, koje će se baviti upravo tim poslom, kao što je to već urađeno u mnogim gradovima i opštinama", rekla je Mitrović.

Zoran Radosavljević, predsednik Samostalnog sindikata radnika javnih preduzeća, smatra kako je formiranje novog javnog preduzeća pravo rešenje ne samo za grad, već i za radnike u gradskim komunalnim preduzećima. "Za formiranje posebnog preduzeća, koje će se baviti ovim poslovima, mi u sindikatu zalažemo se već godinama. Očekujemo da će u njemu biti angažovani radnici "Čistoće" koji su se i do sada bavili ovim poslovima, a i da će ovakva podela doneti dobre rezultate", priča Radosavljević.

  • poreski obveznik na izdisaju

    29.05.2013 05:56
    Kako smestiti zadnjicu u debeli hlad
    Koliko će tu biti zaposlenih neradnika na grbači nas građana.A porezi lete u nebo!Mislimo o tome!!!
  • 27.05.2013 11:33
    humano zbrinuti sve pa i napuštene životinje
    tako kako zbrinete napuštene životinje

    zbrinite i svoju rodbinu na isti način - sve su to živa bića od istog su stvoritelja.

    Ne dopustite nasilje !

    http://www.drustvonoa.org/akcija%2022.html
  • Srbijanac

    17.05.2013 11:45
    @Ljubica
    Da ... to je maslo one prethodne Maje i onog prethodnog Mirovića....

    A novac se ne "zarađuje" iz budžeta, nego iz proizvodnje!

    Lep pozdrav,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti