Video nadzor koštao skoro milion evra

Kamere koje su u sistemu video nadzora postavljene na pojedinim gradskim raskrsnicama, školama i vrtićima koštale su od 700 do 1.200 evra po komadu, saznaje Radio 021.

Kamere koje su u sistemu video nadzora postavljene na pojedinim gradskim raskrsnicama, školama i vrtićima koštale su od 700 do 1.200 evra po komadu, saznaje Radio 021. To znači da je iz budžeta za video nadzor izdvojeno skoro milion evra, jer je kupljeno više od 900 kamera.

Jedan od servisera kamera, tvrdi da je to realna cena za švedskog proizvođača Axis, od kojeg su kamere kupljene. On kaže da je to sada skup posao jer se gradi kompletna mreža:

"Ja mislim da je to problem na duže staze zato što će oni u jednom momentu izraditi kablovsku mrežu i onda više neće imati taj trošak. Sad, da li će oni to smanjiti ili neće, ja čisto sumnjam da će smanjiti " objašnjava serviser.

Mesečno održavanje teško odrediti

Na naše pitanje koliko mesečno košta održavanje kamera, iz Informatike smo dobili odgovor da je sistem video nadzora složen i šta ga sačinjava. Portparolka ovog preduzeća Gordana Galešev ranije je za naš radio izjavila da je to 30 dinara mesečno po domaćinstvu.

"Održavanje sistema je već ta stavka na priznanici, stavka 26 koja već postoji", rekla je Galeševa. Prema broju računa koji se mesečno ispostavi grad mesečno inkasira više od 4,3 miliona dinara za video nadzor. Prema računici, ove kamere će Novosađani otplatiti za oko dve godine.

To znači da će proći taman toliko vremena kada će biti potrebna nova ulaganja u obnavljanje licence ili unapređenje sistema.

Do sada ih je postavljeno oko 800 na lokacijama kao što su trgovi, parkovi, Katolička porta i Gradska kuća, u planu je postavljanje još 100 kamera nasličnim lokacijama i domovima zdravlja, dok će ih 35 biti na Petrovaradinskoj tvrđavi.

  • ovca 2

    22.05.2010 08:00
    sve je to lepo ali zasto i cemu i koji moj trazi informatika u svemu tome??
    ajde onda da ja otvorim firmu za renta pendrek pa da onda svi dobiju stavku broj 27 19,99din. pa DA I JA NESTO ZARADIM
  • OVCA 72

    22.05.2010 06:32
    koga vi to ZAJ....??
    BAS je to zanimljivo smisle nesto da im treba i onda ajmo raja daj pare. da li nas je iko pitao da li to uopste zelimo? ako im treba neka ga onda i onda oni plate. sta koji moj ima informatika sa kamerama? da nisu zavrsili skraceni ubrzani kurs pa dobili sertifikate i sada su strucnjaci za bezbednost???
    ovo me malo podseca na situaciju u Americi i kriminalcem Kaponeom gde se placala zastita, da li je to slicno nesto?

    da li zelimo da zivimo u gradu velikog brata, jer sam radio u firmi u kojoj je bila ista zvaka bezbednost i slicne gluposti, jedini rezultat je par CD-ova sa THE BEST OFFFFFF situacijama svojih radnika, koji sluzi za zabavu svojih tupavih prijatelja....
    bas je pre neki dan bio na netu snimak kamere iz bolnice u leskovcu kako se ljudi preturaju preko neke stepenice, bas zanimljivo, da je ovo negde na zapadu ne da bi bila odsteta nego....

    toliko kamera mislim da je previse osim toga i iskustvo iz sveta nije bas neko ko zna kakvo.
    mada se pod okriljem bezbednosti i sigurnosti svasta moze proturiti i progurati to je sada jasno.

    mislim da se svi slazemo oko jedne stvari:
    kamere na raskrsnicama DA, a sve ostalo NE NE i NE
    citam ovog policajca 518 nesreca rasvetljeno zar je 518 vozaca pobeglo sa mesta udesa????
    za lopove i ostale ako ide da "odradi nesto" bez zastite onda je genije potpuni.

    za pare koje ce sjebati na gluposti ima napisano dosta pa ne bih o tome. onaj ko je srecan da placa jos jedno sranje ja cu mu rado prepustiti da plati i moj racun pa da onda bude jos ponosniji gradjanin.
    MISLIM DA JE VRACANJE POLICAJACA PO KVARTOVIMA MNOGO BOLJE RESENJE I DA CE BITI VECEG EFEKTA, KADA SAM BIO KLINAC JA SAM ZNAO POLICAJCA I UVEK SAM ZNAO DA JE TU NEGDE I NIJE MI PADALO NA PAMET DA NESTO SEREM OKOLO. JEBES KAMERE NAVUCES CARSAV NA GLAVU MALO PAMETI I OSINI PO PRASINI....
    malo sa oduzio izvinite jer mi pun ku... ovih idiota koji samo smisljaju kako da potrose nase pare
    SALE CARE GLASACU ZA TEBE!!! ziveo Sale
  • Smislov

    20.05.2010 12:50
    Da malo ispravimo krivu sliku
    Koliko je ubistava, saobraćajnih nesreća krađa... itd rešeno bez kamera?

    Sada @Policajac stavlja na vagu: sa jedne strane nemerljivi ljudski život, a sa druge strane materijalne resurse (koji se bespoštedno troše ). Malo preižvakana tema.

    Na toj vagi fali nemerljivi trud i beskrupulozna pljačka obespravljenih građana. Kolika je tu cena duševne boli i kolika je cena znoja i truda, kaži nam @Policajac?
    Pa da vidimo koliko stvarno koštaju kamere i ko se tu zloupotrebljivo i alavo ugradio, računajući baš na policajčevu "logiku".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.