Đaci impresionirali naučnike iz CERN-a

Najbolji učenici gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" diskutovali su putem video-linka sa naučnicima iz Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, poznatije kao CERN.

Najbolji učenici gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" diskutovali su putem video-linka sa naučnicima iz Evropske organizacije za nuklearna istraživanja, poznatije kao CERN.

Četrdesetak gimnazijalaca je na ovaj način imalo priliku da uživo pita vodeće evropske naučnike sva pitanja vezana za fiziku koja su ih interesovala. Video konferenciju je organizovao Departman za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, a asistentkinja na tom departmanu, Nataša Antonijević, kaže da se na ovaj način pokazuje da ima mladih koji žele da se bave naukom.

"Već smo jednom organizovali ovakvu video-konferenciju, ali su tada bili uključeni samo studenti. Među srednjoškolcima je vladalo izuzetno interesovanje za razgovor sa naučnicima iz CERN-a, što pokazuje da ima mladih koje nauka zanima i koji bi želeli da možda jednog dana i sami postanu deo kolektiva kakav je stručna ekipa iz CERN-a", kaže Antonijevićeva za 021.

Đaci Jovine gimnazije su nekoliko sati razgovarali sa naučnicima Mikom Storkom, Grejemom Rosom i Mikailom Levčenkom. Pitanja su se ređala, a naučnici su strpljivo i u prijateljskom tonu odgovarala svojim budućim kolegama na komplikovana pitanja vezana za sudaranje elektrona, gravitacije, porekla mase, pa čak i mogućnosti putovanja kroz vreme. Na kraju ove video-konferencije, renomirani naučnici su istakli kako su impresionirani znanjem mladih Novosađana.

Ovakav vid neposredne komunikacije sa CERN-om u Srbiji za sada je moguć jedino u Novom Sadu, što pokazuje da Univerzitet u našem gradu sarađuje da najaktuelnijim svetskim laboratorijama i da je dobar prozor u svet mladim intelektualcima.

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja je, naime, najveća svetska laboratorija u oblasti fizike elementarnih čestica, koja ima 2.600 stalno zaposlenih, a u njen rad je uključeno još 8.000 najboljih svetskih naučnika i inženjera iz celog sveta.

  • Elvira

    18.05.2010 20:55
    Ispravka autoru
    Jako mi je drago sto vidim ovako lepe komentare na taj izuzetno vazan dogadjaj koji moze razbiti monotoniju svakodnevice nasih srednjoskolaca i otvoriti im vrata buducnosti i CERN-a. A mogla bih i da se zahvalim. Sa koleginicom Jovanom Nikolov sam ja (Elvira Djurdjic)(obe sa Departmana za fiziku, Prirodno-matematickog fakulteta) organizovala ovu video konferenciju. Svi koji bi su izrazili zelju da ucestvuju u ovako necemu, mogu da dodju na FESTIVAL NAUKE, 23.maja 2010. u 16h na Fakultet Tehnickih nauka, salu 106 gde ce se odrzati jedna VIDEO KONFERENCIJA SA CERN-OM ZA SVE ZAINTERESOVANE. Nadam se da cete doci i iskoristiti priliku da i vi pitate sve sto vas zanima.
  • Fizicar

    18.05.2010 20:49
    Koja patka (ili golub),...
  • Justicija

    18.05.2010 19:32
    Autor teksta Miodrag Sovilj, pored predivne vesti koja mi je "legla" kao melem na ranu (a moja rana koja me izjeda jeste poremećen sistem vrednosti u ovoj našoj jadnoj državi u nestajanju...), izabrao je i pravi naslov članka "Đaci impresionirali naučnike iz CERN-a"...zvučno, svetski...tako treba...
    ...mi jesmo pamenat narod (daleko od toga da smo najpametniji, ali intelektualno smo jači od mnogih, to je nesporno), ali nas ovo bezvlašće, razvlašće, partiokratija, autokratija...uništi...
    Izdržali smo svašta nešto, ali moralnu bedu do koje nas dovedoše ovi najnovili vlastodršci teško da ćemo...bar ja neću moći. Podrška mladim, iznadprosečnim jedini nam je spas, a to je teško ostvarivo u društvu gde je prosečnost najcenjenija, gde se poltronstvo nagrađuje, a oni koji odskaču...kvrc, kvrc po glavi...ne talasaj, kaže veliki brat, iliti ti tata...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti