Grejanje po utrošku prepolovljava račune

Čelnici Novosadske toplane najavili su da će od naredne sezone definitivno početi sa uvođenjem novog sistema naplate grejanja, po utrošku.
Čelnici Novosadske toplane najavili su da će od naredne sezone definitivno početi sa uvođenjem novog sistema naplate grejanja, po utrošku.

Taj sistem bi, kako se pokazalo na pilot projektu, trebalo da smanji račune potrošača i do 45 procenata, a Toplana će ugrađivati neophodnu opremu.
Da bi sistem zaživeo, neophodno je da bar 50 odsto stanara jedne zgrade kupi opremu za merenje, koja košta oko 80 evra po grejnom telu, a Toplana bi trebalo od jula da ponudi uslugu ugradnje.

Računi će se sastojati iz fiksnog i varijabilnog dela, a za mesec dana će biti objavljen tačno utvrđeni cenovnik. Testiranja ovog sistema su obavljena u prošloj godini, u okviru svojevrsnog pilot projekta u zgradama u Puškinovoj 2 i 4, kao i u Ulici Doža Đerđa 2 i 39. Pritom se pokazalo da su stanari plaćali oko 45 odsto više u odnosu na utrošenu energiju za grejanje. Projekat uvođenja grejanja po utrošku je nazvan ''Novi Sistem za Novi Sad'', a, kako je istaknuto, biće urađen po uzoru na standarde koji se primenjuju u zemljama Evropske unije.

Energetska alijansa

Novosadska toplana će ovog meseca pokrenuti i osnivanje takozvane Energetske alijanse, neformalne i neprofitne organizacije u kojoj će biti okupljene sve energetski i ekonomski bitne institucije, kompanije, mediji i pojedinci iz zemlje i inostranstva.

  • Zoki

    22.05.2010 16:04
    Saletu
    Sale,postavi link za te od 15 eur.Nadam se da nisu Kinezi.
  • SALE

    22.05.2010 09:53
    MA NEMOJ !!!
    KALORIMETAR NEMOZE DA KOSTA VISE OD 15 EURA PO KOMADU.
    PROVERITE NA STRANIM SAJTOVIMA.
  • bns

    20.05.2010 09:44
    HLADNO NAM JE!!!
    Alo, dajte evropske standarde sad kad nam je hladno, pa nas ugrejte, a nemojte nam obećavati šarene laže

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti