Fajgelj cenzurisao izložbu u KCNS

Izložba radova studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu umesto sinoćnjeg otvaranja, iz protesta je zatvorena, jer je Kulturni centar Novog Sada zahtevao da se ukloni jedan od radova.
Izložba radova studenata master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu umesto sinoćnjeg otvaranja, iz protesta je zatvorena, jer je Kulturni centar Novog Sada zahtevao da se ukloni jedan od radova.

Rad koji je zabranjen prikazuje ljudsku figuru bez lica na raspeću, koja u rukama drži novčanice.

Kako za 021 kaže Danijela Tasić, autorka "spornog" dela, njene kolege i profesori su nakon duge polemike sa direktorom Kulturnog centra Novog Sada Andrejem Fajgeljem, odlučili da demonstrativno zatvore izložbu zbog pokušaja nametanja cenzure.

"Svi sa Akademije umetnosti imamo identičan stav, a to je da do ovog nametanja cenzure, ili kako god želeli da to nazovete, nije smelo da dođe", kaže Tasićeva za 021.

Andrej Fajgelj, sa druge strane, smatra da "postoji razlika između cenzure i uređivanja".

"Tražio sam mišljenje od svih autoriteta do kojih sam stigao: autora, profesora, vernika, običnih građana. Umetnici su uglavnom govorili da nije uvredljiv, a i ako jeste, da je umetnička sloboda neograničena. Vernici i obični građani uglavnom da ih ipak vređa, da je to neprikladno poigravanje sa svetinjom. Odluka je bila teška, ali odlučio sam da zaštitim obične ljude, koji u umetničkom delu ipak vide i ono očigledno, 'Isusa koji grabi pare'. Odlučio sam da ne dozvolim rizik da većina građana bude uvređena i obespravljena i da još mora da plati za to. Jer ta ista većina, koja se izjašnjava da veruje u Isusa, je i glavni izvor finansija Kulturnog centra", kaže Fajgelj.

Izložba je trebalo da bude postavljena u prostoru Tribine mladih u Kulturnom centru i da traje do 1. novembra. Andrej Fajgelj došao je na čelo Kulturog centra u oktobru 2012. godine, pošto je tadašnja nova gradska vlast, predvodjena Srpskom naprednom strankom, smenila književnika Lasla Blaškovića, jer je natpis na toj instituciji bio istaknut samo na latinici.

Obrazloženje za smenu je bilo da je Blašković na taj način prekršio Ustav Srbije, Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, Statut grada i Statut Kulturnog centra.  Andrej Fajgelj je kadar Treće Srbije, političke organizacije koju su u Novom Sadu formirali odbornici koji su u Skupštinu grada ušli na listi pokreta Dveri, s kojim su se potom razišli. (Radio 021)



Komentari 195

  • ljubomir

    23.10.2013 13:34
    zvanican naziv slike??
    potrebna mi je mala pomoc - nigde ne mogu da procitam kako je umetnica naslovila ovaj njen rad...
  • @Mrva - @Teodora

    20.10.2013 17:57
    A da ti prijavis doktorat? Vreme je.
  • mast

    20.10.2013 17:44
    isus
    A od kad je to Isus srpska svetinja ?
    Uglavnom, fajgejevi su zajašili Srbiju :(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti