Najčešći uzrok požara neispravne elektro-instalacije

Ove godine je u oko 1.500 požara u južnoj Bačkoj poginulo šestoro ljudi, a 28 je povređeno, među kojima je i jedan vatrogasac.
Ove godine je u oko 1.500 požara u južnoj Bačkoj poginulo šestoro ljudi, a 28 je povređeno, među kojima je i jedan vatrogasac.

U velikoj većini slučajeva za tragične posledice vatre i dima krive su neispravne električne instalacije, ali i gasne, zatim žar cigareta ili peći, ali ima i slučajeva u kojima je kriminalistička policija otkrila krivična dela, pa i ona najteža, piše "Dnevnik".

U tim intervencijama spasene su 83 osobe, od kojih je četvrtina povređena. Najčešći uzrok smrti je gušenje.  

"U drugoj polovini februara morali smo zbog dojave stanara da otvorimo stan na Bulevaru cara Lazara jer se sumnjalo da u prostorijama ima preminulih lica. Kasnije je istraga utvrdila da je reč o ubistvu, mada je osoba izgorela na krevetu i sumnjalo se u početku na druge uzroke smrti, na primer, na žar cigarete", kaže komandir Vatrogasne brigade u Novom Sadu Dragoslav Klisura.

On je u statistici pronašao još niz sličnih slučajeva:

"Dva meseca kasnije, u aprilu, u Temerinu je pronađena preminula starija žena, posle dojave da ima dima u kući, ali tom prilikom po dolasku nismo zatekli požar. Tada smo pretpostavili, mada se uzrocima smrti bavi drugi tim u MUP, da je osoba preminula usled gušenja. Nekoliko dana kasnije, vatru je zapalio televizor u Kucuri, a požar je ugašen pre dolaska naše ekipe. Tom prilikom jedno lice stradalo je zbog gušenja. Nakon toga, u septembru, u Novom Sadu u Rumenačkoj ulici, stanari su javili da se oseća dim, a dolaskom na lica mesta, pronađeno je delimično izgorelo telo beskućnika, koji je, po izjavama osoba zatečenih na licu mesta, povremeno boravio u tom lokalu. Krajem istog meseca, u Bečeju naša ekipa je zatekla žensko beživotno telo u stanu, a tih dana vatrogasci su takođe pronašli nastradalu ženu u Pivnicima, kod Bačke Palanke", kazao je Klisura.

On je naveo i nekoliko karakterističnih slučajeva ove godine u kojima je bilo povređenih. U januaru, u Vrbasu, stigla je dojava da je u Ulici Dimitrija Tucovića primećen dim kako izbija iz kuće, a u zadimljenom objektu pronađeno je i spaseno jedno lice, a vatra je ugašena. Utvrđeno je da je uzročnik tog događaja improvizovana peć.

"Takvih slučajeva ima mnogo, ali moram napomenuti da beležimo među povređene i osobe kojima je pružana pomoć i ako su se "samo" nagutale dima, a nemaju težih i trajnijih posledica, naročito životno ugrožavajućih", objašnjava Klisura.

  • Max

    11.12.2013 23:48
    Узрок
    Ма какве неисправне инсталације, узрок свих пожара су меочишћени димњаци, зато су нео-радикали увели димничарину(Милошеву оџачарину), баар су такви коментари ботова били скоро на овом сајту...
  • V.I

    11.12.2013 09:33
    Bravo
    Bravo za ove momke , prave i istinske heroje naseg grada , koji svojim zivotima cuvaju cak i totalno bezvrednu imovinu koja se nadje u pozaru ( naravno posle spasavanja ljudi i zivota).

    Sramotno je sa kakvom opremom oni rade svoj posao i u kakvom stanju se nalazi generalno Vatrogasni dom
  • Slučaj

    11.12.2013 09:28
    To je najlakše
    I bez ikakve istrage, uglavnom se sve svodi na "neispravne instalacije"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti