Deca u vrtićima dobila osip od sardina

Deca u četiri vrtića Radosnog detinjstva danas su dobila osip nakon doručka na kojem je poslužena sardina iz konzerve, potvrđeno je za 021. Deca su dobila alergijsku reakciju, u vidu crvenila i osipa po licu i oko usana.
Deca u četiri vrtića Radosnog detinjstva danas su dobila osip nakon doručka na kojem je poslužena sardina iz konzerve, potvrđeno je za 021.

Kako je za 021 rekao direktor te ustanove, Marko Grgurović, 26-oro dece je dobilo alergijsku reakciju, u vidu crvenila i osipa po licu i oko usana.

"Radi se o sardinama koje su uvezene, i pri uvozu je izvršena njihova kontrola. To su sardine koje godinama koristimo u ishrani, i koje su i pre deca dobijala za doručak, i nikad se nije dogodila ovakva situacija. Obavestili smo Dom zdravlja, i hrana je poslata na Institut na analizu", naveo je Grgurović za 021.

Izraženija reakcija je bila kod dece mlađeg uzrasta, dok je među decom starijeg uzrasta reakcija bila ređa i blaža. Među zaposlenima koji su jeli iste namirnice nije bilo obolelih. Deca su pregledana od strane pedijatra Doma zdravlja.

Odmah po dobijanju informacije obustavljena je podela doručka, i od strane stručnjaka Instituta za javno zdravlje Vojvodine uzeti su uzorci za ispitivanje na prisustvo i sadržaj histamina u sumnjivoj namirnici, obaveštena je nadležna zdravstvena služba i sprovedeno je epidemiološko istraživanje.

Rezultati laboratorijskog ispitivanja očekuju se sutra, a o epidemiji su obaveštene sve nadležne gradske i pokrajinske institucije i inspekcijske službe.

  • pravda

    12.02.2014 17:57
    sardina
    Osnovno pitanje, cija je sardina? Ko je uvoznik? Kako je dobio tender? Sve ponude na tenderu?

  • Cica_NS

    03.02.2014 11:25
    Al' bi bilo lepo da je 3800..
    Ja placam za svoje dete 4900. Kad odem da uplatim, na blagajni ima papir na kome pise da je puna cena za decembar bila 19 hiljada i nesto sitno. Mesec dana sam prisustvovala "obrocima" prlikom adaptacije .. 1 cm debelo parce hleba sa vrlo providnom pavlakom i 1 ne puna kasika sardine. Kad se svima podeli klopa pocne da se deli i pola solje jogurta. Kad se svima podeli jogurt, onom prvom u nizu se sklanja dorucak. Sto si pojeo za tih 10 minuta - pojeo si ... Znaci nit je kvalitetan obrok niti ih uce da lepo jedu nego da trpaju i otimaju, a posto ih ima 30 u grupi nijedno dete ne dobije ni minimum paznje ...
    Malo li je 19 hiljda za ovo?
    O, da ... virusi su besplatni, cak je i izbor sarenolik.
  • Iskra

    31.01.2014 20:47
    Ponesite hranu od kuce
    Najbolje bi bilo da roditelji svakodnevno pakuju svojoj deci dorucak,rucak i uzinu u male plasticne kutijice,pa da deca jedu kad im se prohte i sta im se prohte!Sve to bi sigurno bilo zdravo,raznovrsno... a koliko bi roditelji izdrzali da im pakuju?22 radna dana pa puta 3=66!!!Bas bi bilo zanimljivo videti te jelovnike!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti