FOTO: Nadležni čekaju da lopovi "završe posao"

Iako je 021 pre tri meseca upozorio na skrnavljenje spomenika "Sloboda" na Iriškom vencu, kao i na nesposobnost nadležnih da zaustave uništavanje ovog grandioznog dela, čupanje reljefa je nastavljeno.

Iako je 021 pre tri meseca upozorio na skrnavljenje spomenika "Sloboda" na Iriškom vencu, kao i na nesposobnost nadležnih da zaustave uništavanje ovog grandioznog dela, čupanje reljefa je nastavljeno.

Naime, neprocenjivi bronzani reljef je u potpunosti nestao sa zadnje strane spomenika, dok je sa bočnih strana "počela priprema", tačnije, odvaljeni su veliki klinovi kojima je ovo umetničko delo bilo pričvršćeno za osnovu spomenika.

Ovaj spomenik praktično niko ne čuva od lopova, budući da je nadležnost nad "Slobodom" raspoređena na veoma bizaran način. Iako u sklopu Nacionalnog parka "Fruška gora", čija se čuvarska kućica nalazi tik uz spomenik, on je ipak na evidenciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici, koji vrši samo povremeni nadzor i evidentira štetu.

Rukovodilac Službe nadzora NP "Fruška gora" Milan Radojčić nije želeo da komentariše celu situaciju za 021, navodeći da "nema vremena" i da "zovemo kasnije". Međutim, nakon toga, on se nije javljao na telefon.

Obelisk posvećen NOB-u u Vojvodini još uvek nije dobio ni osnovnu zaštitu u vidu kamere za video-nadzor. (Miodrag Sovilj - miodrag@021.rs)

  • Šone Odžaci

    05.02.2014 16:02
    Uništavanje povijesti
    Uništavana su nemačka groblja, crkve, pa se prešlo na baštinu Jevreja u Vojvodini. Lično sam nalazio nadgrobne spomenike po svinjcima, a u Odžacima je slivnik za kanalizaciju napravljen od jevrejskog spomenika. Šta očekujete...
  • Jovan

    05.02.2014 08:20
    Duša me boli kad gledam ove fotografije... ogroman crveni grafit nekog idiota koji je mislio da je to pravi način da zaseni neku devojku, pa onda polako nestajanje jedne po jedne ove bronzane ploče, zato što niko neće da mrdne svoju debelu guzicu da zaštiti ovaj fenomenalni spomenik... što ga ne sruše buldožerima?! Kad već neće da ga štite od toga da postane ruglo, zašto ga ne sruše?! Besan sam...
  • 05.02.2014 07:01
    tisina
    @Anonimus

    Za tvoju informaciju ovi sto unistavaju (kradu) spomenik nista nisu bolji od Tita, jer Tito je oteood onih koji su decenijama stvarali!

    Tako da me mani te price o Titu jer njegovi naslednici i dalje unistavaju ovu zemlju OTIMAJUCI!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti