FOTO: Karlovačka gimnazija čuva herbarijum star 300 godina

Karlovačka gimnazija, pored toga što nosi titulu najstarije u Srbiji, pod svojim okriljem čuva pravo botaničko blago - Volnijev herbarijum, najstariju herbarsku zbirku na području Balkana, koja datira iz 18. veka.

Karlovačka gimnazija, pored toga što nosi titulu najstarije u Srbiji, pod svojim okriljem čuva pravo botaničko blago - Volnijev herbarijum, najstariju herbarsku zbirku na području Balkana, koja datira iz 18. veka.

Priča o herbarijumu Karlovačke gimnazije manje je poznata jer, zbog nedostatka novca da se ona obradi, digitalizuje i smesti u uslove gde neće propadati, nije izložena oku javnosti. Ranko Perić, stručni saradnik za botaniku Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, već godinama se bavi proučavanjem ne samo herbarijuma već i životne priče njegovog tvorca Andrije Volnija, pridodnjaka iz Slovačke, inače najpopularnijeg profesora i direktora u istoriji Karlovačke gimnazije.

- On je bio prvi botaničar među Srbima. Bio je spona između Josifa Pančića i ostalih, tada svetski poznatih botaničara. Sakupljao je uglavnom u okolini Karlovaca i Beške, pa sve do južnog dela Deliblatske peščare, no većina biljaka koje su sačuvane potiču iz okoline Novog Sada - kaže Perić za 24sata.

Herbarijum se prvobitno sastojao iz tri dela. Svaki je sadržao po sto biljaka, te se svaka celina zvala centurija. U gimnaziji se danas mogu videti dve centurije, prva i treća, a druga se izgubila u Prvom svetskom ratu. U njemu su opisane mnoge panonske endemične vrste.

- Iako ga zovu Volnijev herbarijum tu je oko 200 njegovih primeraka od ukupno 7.300. Ono što nije Volni sakupio, uradili su njegovi naslednici ili su dobijene razmenom s drugim botaničarima u periodu između 1798. i 1866. Treći deo herbarijuma u Karlovcima je Pančićev - nastavlja Perić.

Volni koji je inače bio profesor Branku Radičeviću, a družio se sa Dositejom Obradovićem i Vukom Karadžićem kome je slao narodne nazive biljaka za njegov "Rječnik". Država je 1950. godine donela rešenje da se herbarijum stavlja pod zaštitu kao kulturno dobro od izuzetnog značaja, ali je ugovorom o zaštiti naglašeno da ostaje u gimnaziji, ali ova ustanova nema novca da ga održava.

Neprocenjiva vrednost

U herbarijumu se nalaze uglavnom biljke specifične za Srem, međutim, zanimljivo je da se mogu videti i biljke s Karpata, iz Napulja, Sibira, Kalifornije, pa čak i sa Jamajke s početka 19. veka.

Perić ne može ni da nagađa kolika bi bila materijalna vrednost ove kolekcije ali samo za usporedbu kaže da atlas biljaka od Valtštajna nastao u Mađarskoj oko 1800. (jedna od najvrednijih botaničkih knjiga na svetu) na internetu dostiže cenu i do 80.000 evra.

  • Mrma

    11.04.2014 05:03
    biseri moga naroda,
    ako može,da ih "ne bacamo pred svinje".Ajde da uz poštovanje,ispratimo ovako vredan i lep napis o našoj baštini.Autoru teksta ,hvala,što me je obogatio i učinio ponosnom.
  • bns

    10.04.2014 10:58
    Odličan članak! Pohvale na račun autora!
  • boolewar

    10.04.2014 10:41
    Čuvam i ja svoj, sad mu je preko 30 godina, nego kakve su to biljke sa Jamajke???
    ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.