Spajaju se DDOR penzija plus i Hipo garant

Dobrovoljni penzijski fondovi "DDOR penzija plus" i "Hipo garant" ubuduće će poslovati kao jedan što bi, prema oceni predstavnika ta dva fonda, trebalo da ojača njihovu poziciju na tržištu, a članovima omogući bolje uslove za štednju za starost.

Dobrovoljni penzijski fondovi "DDOR penzija plus" i "Hipo garant" ubuduće će poslovati kao jedan što bi, prema oceni predstavnika ta dva fonda, trebalo da ojača njihovu poziciju na tržištu, a članovima omogući bolje uslove za štednju za starost.

Formalno spajanje u fond pod nazivom "DDOR garant" očekuje se u septembru, a direktorka fonda "DDOR penzija plus", Biljana Dorić, kaže da ova promena neće uticati na vrednost uloga, te da svako ko se odluči na ovaj vid štednje može biti siguran u svoja ulaganja.  

"Naša investiciona politika je izrazito konzervativna. Pre svega se vodi računa o sigurnosti, a potom i o profitabilnosti ulaganja. Mislim da smo tu negde jako specifični bili, obzirom da smo više od 60 odsto imovine fonda uložili u obveznice stare devizne štednje koje su nominovane u evrima. Tako da samim tim mislimo da je rizik eliminisan iz penzijske štednje", objašnjava Dragana Dorić.   

Od nešto više od 1.800.000 zaposlenih u Srbiji, njih manje od pet odsto redovno odvaja novac za privatnu penziju. Predsednica Upravnog odbora kompanije "Prva grup", koja je većinski vlasnik "Hipo garanta", Alenka Žnidaršič Kranjc, kaže da je to na nivou od pre četiri godine. Poređenja radi, ona navodi primer Slovenije, u kojoj je za isti vremenski period od uvođenja privatnih fondova na ovaj način penziju počelo da obezbeđuje polovina zaposlenih u toj zemlji. Da bi se to dogodilo i u Srbiji potrebno je da prvo država krene s uplatom dodatnih penzija zaposlenima u javnom sektoru, smatra Alenka Žnidaršič Kranjc i dodaje da nedostatak novca za to nije veliki problem.

"Tu je više pitanje šta je prioritet državi. U Sloveniji je bila odluka – umesto povećanja plata, jedan deo će ići za penzijsko osiguranje, štednju za starost. Naravno da to nije ono što zaposleni žele čuti, jer žele trošiti danas. Ali problem postoji. Penzije znate da su već danas niske, a biće još niže. Problemi s kojima će se mladi sretati biće veći i na državi je da obezbedi da ljudi štede iako ne žele", kaže Alenka Žnidaršič Kranjc.

Minimalni ulog za dobrovoljne penzione fondove na mesečnom nivou kod nas je hiljadu dinara. Nakon formalnog spajanja fondova "DDOR penzija plus" i "Hipo garant", na tržištu dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji poslovaće osam fondova i sedam društava za upravljanje, a zbog slabog razvoja tržišta moguća su nova ukrupnjavanja. (D.S.)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti