Novi Sad potiskuje u zaborav veliki jubilej oslobođenja od fašizma?

U Gradu još uvek niko ne zna da li će i kako će se obečežiti 70 godina od oslobođenja od fašizma.
Gradska vlast u Novom Sadu dva meseca pred jubilarnu godišnjicu - 70 godina od oslobođenja od fašizma još nije odlučila kako će obeležiti ovaj značajni datum.

Dok se u Beogradu već uveliko obavljaju pripreme za obeležavanje ove godišnjice i gde je već ugovoreno da će 20. oktobra prestonicu posetiti i ruski predsednik Vladimir Putin, u novosadskoj Gradskoj kući za 021 nisu mogli da odgovore na pitanje - šta Novi Sad planira tim povodom?

Rečeno nam je samo "da je rano pričati o obeležavanju godišnjice, da se razmišlja o tome, ali da sada nema šta da se saopšti javnosti".

Novi Sad je do početka devedesetih ovaj datum svečano obeležavao, ali se poslednjih 20 godina sve svelo na polaganje venaca. I dok se dan oslobođenja od fašizma zapostavlja, proteklih godina sve spektakularnije su velike svečanosti prilikom obležavanja 9. novembra 1918.godine, kada je srpska vojska ušla u Novi Sad nakon Prvog svetskog rata. Tako je potezima svih gradskih vlasti u poslednje dve decenije, obeležavanje 23.oktobra polako palo u zaborav.

Ovaj veliki dan za Novi Sad značajan je, ne samo kao dan kada je oslobođen od okupacije, već i zbog pijeteta prema žrtvama. Novi Sad je za četiri godine rata izgubio oko 20.000 stanovnika (u gradu je posle oslobođenja bilo oko 48.000 u odnosu na oko 68.000 stanovnika popisanih 1940. godine), a od tog broja je više od 5.000 poginulih.

Zbog tako velikog procenta nastradalih i prognanih, kao i razaranja tokom rata usled nemačkog i savezničkog bombardovanja, 1975. godine Novi Sad će kao jedan od par gradova u SFRJ biti proglašen za Grad Heroj.

Diploma i orden Narodnog heroja su do 1993. godine stojali u Skupštini grada, ali su sklonjeni u arhivu odlukom tadašnje gradske vlasti koju je činio SRS i SPS.

Obeležavanju 70 godina od pobede saveznika u II Svetskom ratu se daje velika pažnja i već je održan niz manifestacija, a sve u sklopu centralne proslave koja se očekuje u maju naredne godine. Najbolji primer je nedavno obeležavanje 70 godina od iskrcavanja u Normandiji, kada su danima održavane razne manifestacije, a svetki mediji o ovoj značajnoj godišnjici izveštavali su kroz redovan program i specijalne emisije.

Takođe, obeležavaju se i druge važne bitke i događaji iz 1944. godine kada su nacistička Nemačka i njeni saveznici počeli da definitivno gube na svim frontovima. Međutim, u Srbiji se slabo govori o učešću Jugoslavije i snaga NOB-a u zajedničkim naporima saveznika u pobedi, štaviše, i dalje se "bije bitka između partizana i četnika".

Da ne dolazi Putin u Beograd, pitanje je kako bi i u prestonici Srbije bilo obeleženo 70 godina od "Beogradske operacije". (Ž. Bogosavljević-zarko@021.rs)

  • 24.08.2014 23:51
    @Anonimus - @Anonimus od 9:47
    Dzabe ti je da se rugas Vojvodini spominjuci finu decu iz Banata, to stvarno zvuci podrugljivo i nerealno. Tamo su vas spalile ustase i nemci a ne princ ojgen. Takodje voleo bi da ti neko objasni koliko ljudi broji jedna divizija kao sto je princ eugen a koliko je daleko vise bilo proteranih i streljanih krajem rata. Shvatio bi uprkos tvom slikvitom izrazavanju da je nemoguce da su svi bili saradnici okupatora. Kad nemate argumenata, vi potegnete princa za onu stvar i resen problem, samo u zaborav nece otici nedela pocinjjena krajem rata.
  • Paor

    23.08.2014 17:02
    Grad Novi Sad postao "Narodni heroj"?
    Kakva komedija Josip Broz dao gradu Novom Sadu u kome nije vođena ni jedna bitka od 1941. do 1944. godine - ORDEN NARODNOG HEROJA?!

    Taj orden je da je bilo kod komunista i malo morala trebalo da dobiju ona mesta što su masovno ustala protiv okupatora u Bosanskoj Krajini, Hercegovini, Istočnoj Bosni, Lici, Severnoj Dalmaciji, Baniji, Kordunu, Šumadiji, a ne Novi Sad.
    Da nisu Mađari kao okupatori (sledeći Hitlera) počinili ratne zločine i bacali Srbe pod led u "Raciji", ne bi ovde imali šta da spomenemo iz Drugog svetskog rata.
    Takođe, treba istači da ti pobijeni Srbi nisu uopšte bili komunisti, pa da im Tito dodeljuje nekakav orden, ili naknadno postavlja petokrake na grobove.
    Postavlja se pitanje, a kome je to Tito dodelio (ili namenio) ovaj orden?
    I zbog čega?
    Da li zbog onog od strane Veljka Bulajića potpuno izmišljenog "Velikog transporta"?

    Da možda neće tim ordenom da sebi pripišu neku nepostojeću herojsku ulogu (1941-1944) ovi iz komunističkog lagera?
    Činjenica je da nije bilo Rusa, komunisti nikada ne bi ušli ni u Srbiju (gde ih posle proterivanja iz tzv. Užičke republike, do 1944. godine i dolaska Rusa nigde nije bilo).
  • JAZZ

    23.08.2014 06:39
    Ako 70 god. oslobodjenja od fašizma ovoj vlasti ništa ne znači onda su bliski takvoj ideologiji a to je više nego strašno...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti