Uspela upornost građana, linija 5 vraćena na staru trasu

Nakon dvogodišnje borbe Novosađana da se vrati stara trasa autobusa na liniji broj 5, koja je bila ukinuta i podeljena na dve, ova linija je vraćena na ulice Novog Sada.
Nakon dvogodišnje borbe Novosađana da se vrati stara trasa autobusa na liniji broj 5, koja je bila ukinuta i podeljena na dve, ova linija je vraćena na ulice Novog Sada.

Rentabilna linija broj 5 ukinuta je jula 2012. godine, tačnije podeljena je na dve linije, broj 18 - od Jugovićeva do centra i broj 5 - od centra do Klise. Građani su se žalili da zbog toga moraju da utroše mnogo više vremena i duplo više novca da bi stigli na drugi deo grada, zbog čega su se ubrzo samoorganizovali kako bi vratili staru liniju broj 5 koja im je odgovarala.

"Sakupljali smo potpise u dva navrata, prvi put smo sakupili 400 potpisa pa je GSP produžio trasu do Železničke stanice. Onda su se udružile MZ Jugovićevo, Radnički, Klisa, Vidovdansko naselje i Slana bara i sakupili smo oko 1.500 potpisa. Imali smo brojne razgovore sa gradskim vlastima i čelnicima GSP-a i tek nakon dve godine potrebe građana su prepoznate", priča za 021 Marija Čepi, sugrađanka koja je organizovala niz akcija i dopisa nadležnima kako bi se čuo glas naroda.

Obrazloženje za ukidanje linije broj 5 bilo je da je linija kasnila zbog velikog broja radova u gradu, objašnjava Željko Mitrović šef saobraćajnog sektora GSP-a.

"U to vreme saobraćajni uslovi su bili takvi da nije mogao da se održi interval polazaka i linija broj 5 razdvojena je na dve. Kako su građani dve godine bili uporni i tražili da im se olakša putovanje na tim trasama, ali i pošto je u međuvremenu rekonstruisana ulica Jovana Subotića, most preko kanala prema Klisi i kružna raskrsnica na Sentandrejskom putu, stvorili su se i saobraćajno tehnički uslovi da se linija 5 vrati", kaže za 021 Željko Mitrović.

Brojne nevladine organizacije i pojedinci pridružili su se borbi da se vrati linija broj 5 na ulice grada, a među njima je i novinar Radomir Čubranović.

"Stara garnitura GSP-a se veoma osorno odnosila prema toj građanskoj inicijativi. Linija broj 5 je odlično funkcionisala preko 50 godina i ja ne vidim zbog čega GSP nije hteo da sluša interese građana zbog kojih i postoji. Drago mi je da je jedna samoorganizovana akcija građana uspela i da su prepoznate njihove potrebe", priča za 021 Čubranović.

Linija broj 5 je od 1. decembra vraćena i saobraća na trasi sličnoj kao i pre dve godine. Autobusi idu na 13 minuta.

Linija 5 Temerinski put - Avijatičarsko naselje

Smer Temerinski put - Avijatičarsko naselje: Temerinski put - Temerinska - Jovana Subotića -Šafarikova - Uspenska - Jevrejska - Bulevar oslobođenja - Novosadskog sajma - Rumenačka - Rumenački put - Avijatičarska - Veselina Masleše

Smer Avijatičarsko naselje - Temerinski put: Veselina Masleše - Avijatičarska - Rumenački put -Rumenačka - Novosadskog sajma - Bulevar oslobođenja - Jevrejska - Uspenska - Šafarikova - Jovana Subotića - Temerinska - Temerinski put. (Gordana Ćosić)

  • Vedastus

    19.10.2019 12:50
    Dodati novu liniju za Zmajevo
    Nekim ljudima je potrebna ova linija, ne znam zašto ste uopšte dodali liniju za Lesninu, gotovo uvek je prazna, i beskorisna. Za Zmajevo treba ljudima koji žive u Zmajevu i rade u Novom Sadu, ili za obilaženje rodbine... 44 je mnogo logičnija linija nego 20..... Takođe bi bilo lepo da vratite 86, moram da plaćam previše da bih stigao do Vrdnika.
  • Marko

    04.12.2014 15:23
    Vratiti 12
    Vratiti 12 da ide starom trasom!
  • 04.12.2014 11:15
    Koliko su lose odluka ovakve izmene na liniji br.5, pokazace vreme. A sto se tice novog rukovodstva GSP , nikad gore i nestrucnije nije bilo. slavili su u carinarnici kad je stanivukovic odlazio slavice i u gsp-u

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti