Izložba u okviru 73. godišnjice Novosadske racije

U okviru programa "Ledena tišina", Novosađani će imati priliku da se od 20. do 30. januara, kroz različite izložbe i predavanja, bliže upoznaju sa nemilim događajima koji je 1942. godine zadesio nedužne Novosađane, među kojima su se našli i izuzetni umetnici, čiji se rad i talenat i dan danas pamti.

U okviru obeležavanja 73. godišnjice Novosadske racije, 20. januara u 12 sati u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada biće otvorena izložba "Atelje Bogdana Šuputa“ na kojoj će posetioci kroz dela, dokumente i predmete upoznati ličnost ovog mladog novosadskog slikara, čije stvaralaštvo naglo prestaje u danima racije. Svi izloženi predmeti deo su obimne privatne kolekcije Đure Popovića, a selekciju je napravio dr Vladimir Dimovski, koji je zadužen i za stručno vođenje izložbe.

Posetioci će moći da se upoznaju sa radom slikara koji predstavlja značajnu ličnost srpske umetničke scene između dva rata, vrlo dobro ocenjenu od tadašnje publike i kritike. Iako je Šuputovo stvaralaštvo kratko trajalo, to nikako ne umanjuje vrednost slikara koji se nije ponavljao, nije zapadao u manir, pa se stoga i njegov dalji razvoj ne može lako predvideti.

Bio je ličnost koja je na vreme prepoznala da je slikarstvo medij kroz koji se najdirektije izražava, i nije se puno zanimao za teoretisanja u umetnosti. Bio je velika nada i najtalentovaniji slikar u svojoj generaciji. Nekoliko boravaka u Parizu mu je bilo dovoljno da, uz Peđu Milosavljevića i Ljubica Sokić, prepozna ono što je njegovom slikarstvu bilo potrebno. Pored toga, njegov opus čine izuzetno vešte grafike u tehnici linoreza i drvoreza, ali i karikature i crteži. U izložbenu postavku su uvršteni i lični predmeti, te će i kroz njih posetioci doživeti intimnu atmosferu ateljea Bogdana Šuputa.

Izložba fotografija “Nestali u Holokaustu - Zemun, svaka slika priča priču",  koju organizuju Jevrejska opština Zemun i novosadski Kulturni centar, biće otvorena u četvrtak 21. januara u 12 časova na Tribini mladih. O postavci će govoriti član UO “Terafominga”  Aleksandar Nećak, kao i autor izložbe Nenad Fogel, koji je predsednik jevrejske opštine Zemun, a posetioce će pozdraviti i član Gradskog veća zadužen za kulturu Vanja Vučenović i v.d. direktora KCNS Bojan Panaotović. Ova izložba predstavlja uporedni i sveobuhvatni prikaz života i smrti zemunskih Jevreja. Kroz niz životnih fotografija, prikazuje se njihov društveni i verski život u prvoj polovini XX veka, zanimanja kojima su se bavili, njihova svakodnevnica, porodični život, njihov odnos prema državi i sopstvenoj građanskoj ulozi. Sugrađani će ovu izložbu moći da pogledaju do 30. januara.

                                                                                                             

Autor: 021.rs

  • Ex Chapman

    19.01.2016 09:09
    I onda su Srbi nekulturni i neobrazovani? Pa kakvi da budu kad im svakih nekoliko decenija pobijete najbolje i najtalentovanije?! Kad je bila ona izložba Šumanovićevih slika u Zagrebu, niko ni pomenuo nije da su tog Šumanovića ustaše ubile 1942. To je trebalo velikim masnim slovima da stoji na ulazu, na svakom plakatu i svakoj ulaznici. Da se ne bi "ljubitelji umjetnosti" pravili da nisu znali. Pošto hrvatska Wikipedija ni ne zna da je Šumanović ikada postojao. Kao ni napred pomenuti Bogdan Šuput - prosto ih nije ni bilo, pa ih samim tim ni fašisti nisu ubili!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič