Izložba "Zaostavština dr Laze Kostića" u Muzeju Vojvodine

Izložba "Zaostavština dr Laze Kostića" biće otvorena u četvrtak, 4. februara u Muzeju Vojvodine.

Autorka izložbe je viša kustoskinja i istoričarka umetnosti Zora Šipoš.

Novosadska publika će imati priliku da vidi deo zaostavštine Laze Kostića koja se čuva u Gradskom muzeju Sombor, kao i njegove lične predmete iz zbirki Muzeja Vojvdine.

Izložbu će pratiti i film "Laza Kostić u Somboru" za koji scenario i režiju potpisuje Filip Markovinović. Film je u formi dokumentarca i na zabavan način donosi priču o tome kako je Laza Kostić postao Somborac, dotičući  se svih bitnih momenata iz njegovog burnog i bogatog života. U filmu igraju Ivan Đurić, Milovan Filipović, Strahinja Bojović, Milijana Makević i Ljiljana Tomić Markovinović.

Dr Laza Kostić, (Kovilj 1841 - Beč 1910) naš je veliki pesnik, dramski pisac, estetičar, književnik, kritičar, mislilac i prevodilac. Doktorirao je 1866. godine pravne nauke na Peštanskom univerzitetu, a posle toga je promenio brojna zanimanja: radio je kao profesor Srpske gimnazije u Novom Sadu, bio veliki beležnik Novosadskog magistrata, te predstavnik varoškog suda u istom magistratu, radio kao poslanik u peštanskom saboru, bavio se diplomatijom, bio novinar na Cetinju, objavio je veliki broj članaka u Zastavi, Srpskoj Nezavisnosti, Glasu Crnogoraca... Bio je organizator akcije za oslobođenje i ujedinenje srpsko i bliski saradnik Svetozara Miletića, a pred kraj života je postao i član Srpske kraljevske akademije. Često je boravio u manastiru Krušedol po pozivu bliskog prijatelja, patrijarha Georgija Brankovića.

Prevodio je Šekspira; u Maloj biblioteci mostarskog Prijegleda objavio je Hamleta (1903) i Ričarda III (1904), te u Novom Sadu, u Matici srpskoj, Romea i Juliju, (1907).

Sahranjen je 11. decembra 1910. godine na Svetouspenskom groblju u Somboru.

Otvaranje izložbe je u 12 časova.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič