Tribina "Ima li svrhe biti aktivan u Srbiji?" u Infopolisu

Tribina "Ima li svrhe biti aktivan u Srbiji?" održaće se danas, 11. marta, u prostoru Infopolisa (suteren Apolo centra).

Na tribini koju organizuje Udruženje mladih za društveni aktivizam, biće predstavljeni rezultati istraživanja tendencija studentske populacije u Vojvodini ka aktivizmu koje je imalo zadatak da opiše aktivizam studenata u Vojvodini, ispita njihove stavove i informisanost u ovoj oblasti.

U drugom delu će se razgovarati sa mladima koji nastoje da menjaju svoju sredinu na bolje: Željan Popov, Zrenjaninska omladinska razvojna organizacija i Nikola Maticki, Žurnalist – besplatan elektronski mesečnik studenata novinarstva.

Povećanje aktivizma među mladima je jedan od osnovnih ciljeva u strategijama razvoja omladine na Evropskom, državnom, pokrajinskom i lokalnom nivou. Mladi poseduju veliki kapacitet za unapređenje i menjanje društva u kom živimo. Sa druge strane, mehanizmi za uključenje mladih u aktivnije delovanje nisu razvijeni i u društvu se neguje pasivnost i konformizam.

Neki od najzanačajnijih rezultata ukazuju da se najviše mladih aktivira kroz volonterizam, posećuje tribine i predavanja, dok najmanji broj ispitanih studenata odlazi na proteste. Ipak, ispitani studenti se u manjem procentu angažuju kao članovi udruženja građana (15,1%), studentskih organizacija (10%), a najmanje političkih stranaka (4,8%). Najveći broj mladih bi se aktivirao u cilju unapređenja obrazovanja i zapošljavanja. Rezultati istraživanja pokazuju da se najveći broj ispitanih studenata o akivističkim događajima informiše putem društvenih mreža.

Kao razlog neaktivnosti studenti navode fleksibilnost obaveza i slobodnog vremena, volja, upornost, motivacija, ambicija, novčana nadoknada ili "korist". Takođe, mladi navode da je potrebno da aktivisti i organizacije pokažu bolju organizovanost, da budu vidljiviji i uspešnije regrutuju nove aktiviste, kao i da je potrebna podrška vlasti i organa uprave

Tribina će početi u 17 časova. O samom istraživanju i dobijenim rezultatima možete da pročitate OVDE.

Projekat "Istraživanje tendencija studentske populacije u Vojvodini ka aktivizmu" je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič