Predavanje "Poslednji put u Parizu" u petak u GMS

Predavanje "Poslednji put u Parizu" održaće se danas, 1. aprila, u Galeriji Matice srpske.

Predavanje je deo pratećeg programa izložbe "Jedna francuska epizoda Save Šumanovića", a predavač će biti Vesna Burojević, direktorka Galerije slika "Sava Šumanović".

Sava Šumanović je u jesen 1928. godine u Pariz otputovao srećan nakon uspele i rasprodate samostalne izložbe u Beogradu. Pored remek-dela koja je doneo iz Pariza, kao što su Pijani brod i Doručak na travi, na pomenutoj izložbi našlo se i dvadesetak pejzaža nastalih tog leta u Šidu. Iznenadna inspiracija okolinom, koja mu do tada nije bila interesantna, imala je daleko veći značaj za njegov dalji rad nego što se u početku dalo pretpostaviti. Život Save Šumanovića tokom tog poslednjeg boravka u Parizu, njegove dileme, strepnje i namere biće predmet predavanja.

Predavanje će početi u 18 časova.

Izložba je nastala u saradnji Galerije Matice srpske sa Galerijom slika "Sava Šumanović" u Šidu, Francuskim institutom u Srbiji i prof. dr Lidijom Merenik, istoričarkom umetnosti.

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič