Izložba o Zilahiju u BMS

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu posvećenu jednom od najpopularnijih mađarskih pisaca, Lajošu Zilahiju (1891–1974), od čijeg se rođenja navršava 125 godina.

Postavka, koju čini izbor Zilahijevih dela i literature o njemu, može se pogledati od 29. aprila do 31. maja 2016. godine u javnom katalogu Biblioteke. Autori izložbe su Peter Hajnerman i Ivana Grgurić, a urednik Selimir Radulović.

Lajoš Zilahi, književnik, urednik, filmski producent i režiser, rođen je u Nađsalonti. Završio je pravni fakultet, a od 1948. godine živeo je u emigraciji. Njegov prvi roman Samrtno proleće (1922) doživeo je veliku popularnost. Nakon njega usledili su romani, pozorišni komadi i novele u kojima je na živ i neposredan način opisivao prilike u Mađarskoj nakon sloma Zilahijeva dela doživela su velik broj izdanja i prevoda. Među najpoznatijim romanima su Zarobljenici, Begunac, Kad duša zamire, Grad izbeglica, Ararat, Voda nešto nosi i Razbesneli anđeo, a veliki uspeh doživeli su i dramski komadi Duša povratnica, Sunce sija, Drveni tornjevi, Sibir i dr.

Autor: 021.rs

  • nbns

    05.05.2016 09:54
    I umro na Institutu za TBC i Plućne bolesti u Sremskoj Kamenici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič