Otvara se izložba dečijih radova "Kako znam i umem - Sava Šumanović"

Završna izložba dečijih radova pod nazivom Kako znam i umem - Sava Šumanović (1896–1942), biće otvorena danas, 18. februara, u 11 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.
Radovi su nastali kao rezultat istoimenog programa organizovanog povodom obeležavanja 120 godina od rođenja poznatog umetnika Save Šumanovića. Ovim projektom nastavljena je i dugogodišnja saradnja muzeja i Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo".
 
Specifičan stil koji je sam umetnik nazvao – kako znam i umem – bio je motiv ovogodišnjeg ciklusa kreativnih radionica. Na primeru devet Šumanovićevih umetničkih dela iz kolekcije Pavla Beljanskog, učesnicima je zahvaljujući interaktivnom pristupu temi na zanimljiv način ukazano na različite faze u umetnikovom opusu. Ciklus je počeo omiljenim programom, vanmuzejskom radionicom Kustos u vrtiću, pokrenutom još 2010. godine i prilagođenom potrebama starosnih grupa od 4 do 7 godina.
 
Nakon druženja sa kustosom i upoznavanja sa temom uz pomoć slagalica i video prezentacije, pripremljena i zainteresovana deca dolazila su u muzej, obilazila stalnu postavku i uz pomoć mape susretala se sa delima o kojima su prethodno razgovarala u vrtiću. Ključni momenat bio je oprobati se u praksi: na licu mesta zabeležiti utiske i osećanja i u potrazi za sopstvenim stilom poput Save Šumanovića, izraziti se u različitim likovnim tehnikama.
 
Kao i prethodnih godina, završna izložba prikazaće rezultate ovih istaživanja, a publika će moći da pogleda radove svih učesnika, iz deset vrtića: Zvončica, Palčica, Guliver, Dunavski cvet, Različak, Pčelica, Kalimero, Čuperak, Detelina, Veseli patuljci. Program je realizovan ne samo zahvaljujući saradnji višeg kustosa Milice Orlović Čobanov iz Spomen-zbirke i likovnih pedagoga Predškolske ustanove Radosno detinjstvo: Jelene Tišme, Dragana Jajića, Dušana Basare, Viktorije Čikoš i Bojana Stankova, nego i zahvaljujući njihovoj dobroj komunikaciji sa vaspitačima i decom. 
 
Tokom trajanja izložbe (18. februar – 2. april), pored edukacije za vaspitače Predškolske ustanove, biće održan i osmomartovski program Mami na dar, u okviru obeležavanja Međunarodnog dana žena. Posete dece sa mamama muzeju, pri čemu deca preuzimaju ulogu kustosa i vodiča kroz stalnu postavku Spomen-zbirke i postavku izložbe njihovih radova, uvek izazivaju posebno interesovanje kod najmlađih.
 
Ulaz je slobodan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".