Komedija "Sluga dvaju gospodara" večeras po 50. put u SNP-u

Komedija "Sluga dvaju gospodara" Karla Goldonija biće izvedena večeras po 50. put na sceni "Pera Dobrinović" Srpskog narodnog pozorišta.
Predstava je rađena u zajedničkoj koprodukciji Budva Grad teatra, Srpskog narodnog pozorišta i Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina. 
 
Režirao ju je Boris Liješević, tekst je preveo Branko Dimitrijević, dramaturzi su Branko Dimitrijević i Fedor Šili, scenografiju je uradio Gorčin Stojanović, kostime Marina Sremac, kompozitor je Aleksandar Kostić. 
 
Igraju: Branimir Brstina (Pantalone), Višnja Obradović (Rozaura), Dragomir Pešić (Lombardi), Ivan Đorđević (Silvio), Sanja Ristić Krajnov (Beatriče), Jugoslav Krajnov (Florindo), Jovan Torački (Brigela), Sanja Radišić (Smeraldina), Milovan Filipović (Trufaldino).
 
Predstava će početi u 19:30 časova.
 
Komedija "Sluga dvaju gospodara" Karla Goldonija (Venecija, 1707 – Pariz, 1793) jedna je od njegovih najpoznatijih i najpopularnijih komedija karaktera, u kojoj se dokazuje njegov raznovrsni pesnički talenat. U svetskoj književnosti nalazi se na prvom mestu po umešnosti da iz bezazlenog konflikta stvori pravu pozorišnu radnju.
 
Ove, 2017. godine navršava se 310 godina od piščevog rođenja. Komediju je napisao u 48 godini života, 1745. godine, i to u stilu tipične komedije del arte, veoma popularne pučke komedije namenjene najširoj publici, zasnovane na glumačkim improvizacijama i kalamburima koji karikiraju tipski formirane likove. Portretisao je gotove sve društvene slojeve Venecije 18. veka, ali sa izrazitom naklonošću prema srednjem sloju građanstva i običnom puku.
 
U ovom Goldonijevom komedijskom zapletu intriga se ispočetka plete oko tipičnih, konvencionalno definisanih karaktera: škrtog bogatog starca, promućurnih sluškinja, njihovih nakinđurenih i arogantnih gospodarica, priglupih, veštih ili iskusnih slugu, dobroćudnih mada naivnih građana, naduvenih društvenih veličina, takozvanih stubova društva...
 
Sluga dvaju gospodara je jedna od mnogih predstava SNP-a koje su na repertoaru više od četiri godine (premijera u Budvi: 27. jul 2012, premijera u SNP-u: 5. oktobar 2012, premijera u Zrenjaninu: 15. oktobar 2012), a predstava je igrana i u Beogradu, u Kikindi...

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič