Predavanje "Jovan Četirević Grabovan i srpsko barokno slikarstvo" u Matici srpskoj

Predavanje "Jovan Četirević Grabovan i srpsko barokno slikarstvo" održaće se danas, 5. maja, u Matici srpskoj.
Predavač će biti doc. dr Aleksandra Kučeković. Pozdravna reč: sekretar Odeljenja za likovne umetnosti Matice srpske doc. dr Vladimir Simić, sekretar Odeljenja za likovne umetnosti Matice srpske
 
Predavanje će početi u podne.
 
O predavanju: 
 
U okvirima razvoja srpskog crkvenog slikarstva druge polovine 18. veka Jovan Četirević Grabovan zauzima specifično mesto određeno kako njegovim poreklom i umetničkim obrazovanjem, tako i osobenim stilom i ikonografijom koje razvija delujući kao veoma traženi majstor u pravoslavnim zajednicama Slavonije, severne Hrvatske i Ugarske. Cincarskog porekla, iz Grabova u srednjoj Albaniji gde je porodica Četiri generacijama negovala slikarsku profesiju, u Habsburšku monarhiju prelazi nakon 1769. i, nastanivši se trajno u Osijeku, poduprt snažnim vezama među cincarskim trgovačko-zanatskim kolonijama u slavonskim i hrvatskim gradovima, ali i izrazitom ličnom preduzimljivošću, razvija plodnu delatnost koja je privukla pažnju istraživača još početkom 20. stoleća.
 
Iako je značajan deo Četirevićevih ostvarenja nestao, broj sačuvanih ikonostasa i pojedinačnih ikona omogućava sagledavanje njegovog gotovo monopolskog položaja među slikarima koji su radili u Slavoniji i Hrvatskoj u poslednjoj četvrtini 18. veka. Četirevićevo slikarstvo, na spoju južnobalkanskih i srednjoevropskih postulata, proizašlo iz sinteze pouka poznovizantijskih erminija, slovenskog (kijevskog) baroka i zapadnoevropskih grafičkih predložaka, odgovaralo je ukusu pravoslavnih crkvenih opština u dominantno katoličkim područjima, gde je ova jedinstvena sinergija "tradicije i baroka" obeležila reprezentativnu vizuelnu kulturu severozapadnih oblasti Karlovačke mitropolije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič