Tribina "Kome smeta zakon o rodnoj ravnopravnosti" u petak u Radio kafeu

Tribina "Kome smeta zakon o rodnoj ravnopravnosti", održaće se danas, 29. septembra, u Radio kafeu, u 19 časova.
Tribina "Kome smeta zakon o rodnoj ravnopravnosti" u petak u Radio kafeu
Foto: 021.rs

Nakon trogodišnjeg rada na novom Zakonu o rodnoj ravnopravnosti i datog pozitivnog mišljenja velikog broja institucija i organizacija civilnog društva na nacrt, za čiju je izradu bilo zaduženo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije, nacrt je zaustavljen u istoj toj Vladi, ali od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.   

S obzirim na to da je predsednica Vlade Ana Brnabić donošenje Zakona o rodnoj ravnopravnosti stavila na agendu "prvih 100 dana rada", očekivalo se da pripremljeni nacrt uđe u rutinsku proceduru i stigne do Narodne Skupštine.

Nakon što je bilo jasno da je proces zaustavljen, usledila je reakcija ženskih i civilnih organizacija koje se bave ljudskim pravima. 

Izveštavanje većine medija u Srbiji o dešavanjima u vezi sa zakonom je neprofesionalno, bez kritičke distance, površno, banalizovano, ali i tendeciozno i zlonamerno. Snažne reakcije pojedinih predstavnika vlasti i medija ukazuju na suštinski razlog stopiranja zakona: bojazan da bi se usvajanjem i primenom rešenja iz pripremljenog nacrta mogle pokrenuti korenite promene u našem društvu i poremetiti postojeći odnosi moći.

Kako je tekao proces izrade nacrta Zakona o rodnoj ravnopravnosti, koje su predložene novine, šta se trenutno dešava sa ovim predlogom, zašto ministarstvo rada stopira predlog novog zakona kada izveštaji nadležnih institucija ukazuju na veliku diskriminaciju žena upravo u oblasti zapošljavanja i rada, pitanja su koja pokreće tribina "Kome smeta zakon o rodnoj ravnopravnosti?".  

Učestvuju:

- Danica Todorov, ekspertkinja za oblast ravnopravnosti polova
- Snežana Knežević, zamenica ombudsmana
- samostalna savetnica u Pokrajinskom zaštitniku građana Andrijana Čović
- advokatkinja Slavica Kurtinović

Tribinu će moderirati psihloškinja i aktivistkinja Slavica Ranisavljev Kovačev.

Tribina je deo projekta u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa "Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji", uz podršku Švedske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič