Dokumentarni film o Milanu Konjoviću u četvrtak u Beljanskom

Dokumentarni film "Jubileji. 100 godina rođenja Milana Konjovića" biće prikazan u četvrtak, 1. februara u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.
Projekcijom dokumentarnog filma, koji u svojoj dokumentaciji čuvaju Galerija "Milan Konjović" i Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, dva legata obeležiće datum rođenja jednog od najznačajnijih srpskih umetnika 20. veka i time započeti ciklus zajedničkih programa tokom 2018. godine, posvećenih obeležavanju 120 godina od rođenja Milana Konjovića. 
 
Slikar Milan Konjović (Sombor, 28. januar 1898 – Sombor, 20. oktobar 1993), boraveći u Pragu, Beču i Parizu, kao i u rodnom Somboru, formirao je prepoznatljiv ekspresionistički izraz. Od ranih godina posebno posvećen Parizu, učestvovao je na Salonima od 1926. godine, a prvi put samostalno izlagao takođe u Parizu 1931. godine. U osamdeset godina dugoj umetničkoj karijeri Konjović je imao više od 300 samostalnih izložbi, a njegova dela učestvovala su i na 700 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je član umetničkih grupa "Oblik" i "Dvanaestorica", učesnik u osnivanju i radu umetničkih kolonija (Senta, Bačka Topola, Bečej, Ečka), direktor Gradskog muzeja u Somboru i prijatelj Pavla Beljanskog. Milan Konjović zastupljen je u kolekciji Pavla Beljanskog sa osam umetničkih dela. Nakon smrti kolekcionara 1965. godine, Konjović je Spomen-zbirci poklonio sliku Bačka sa posvetom "Slava P. Beljanskom 17. VII 1965.", koja je uvrštena u Likovnu zbirku Dokumentarnog fonda ovog muzeja i izlagana u postavci Memorijala umetnika. 
 
Jednosatni dokumentarni TV film autorke Snežane Subić predstavlja stvaralaštvo Milana Konjovića uz tumačenja poznatih istoričarki imetnosti Katarine Ambrozić i Irme Lang – dugogodišnje upravnice Galerije "Milan Konjović" iz Sombora, ali i lično svedočenje poznatog slikara o umetnosti i životnim okolnostima koje su uticale na njegov rad.
 
Program će početi u 19 časova, a ulaz na projekciju je slobodan.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič