"Don Kihot - Second hand" premijerno u Novosadskom pozorištu

Premijera predstave "Don Kihot - Second hand" biće danas, 2. marta, u Novosadskom pozorištu/Ujvideki szinhaz.
Predstavu, inspirisan legendarnim Servantesovim delom, režira Sardar Tagirovski, jedan od najzanimljivijih mladih stvaralaca u Mađarskoj i na teritoriji Transilvanije. 
 
Igraju: Livia Banka, Emina Elor, Agota Ferenc, Daniel Husta, Silvia Križan, Judit Laslo, Arpad Mesaroš, Emeše Nađabonji, Atila Nemet, Gabor Pongo, Zoltan Širmer i Bence Salai. 
 
Kako kaže reditelj, svako u sebi nosi i nekog Don Kihota i Sanču Pansa, ali i Servantesa.  
 
“Za nas je bilo bitno da shvatimo da je Don Kihot neizmerna vera u nemoguće. Don Kihot - za mene je to detinjstvo, vera u beskonačnu, bezuslovnu radost, što je iskonska želja svakog deteta. Tokom rada na predstavi ulazili smo u uspomene glumaca, u doba kad su čisto čeznuli za nečim.”
 
 
 
“Verujem da je važno da ne zidamo zidove oko sebe, nego da ih rušimo i da pokušamo ljude da gledamo u oči. Evropska kultura, pa i sve druge svetske kulture, naše potrošačko društvo, baziraju se na ideologiji straha, sistematskog zaplašivanja. Ovaj svet je postavljen na zakonima koji su tu da plaše. Jedino je dete slobodno. I upravo to dete i njegov pogled na svet je lek protiv ovog današnjeg sveta kontrole. Da češće budemo deca, da se ludiramo, da se igramo. Ne da igramo igre, što odrasli rade - igraju uloge, nego da se igramo. I da češće zaboravimo osećaj krivice i sramote. Da dopustimo sebi grešku, da je ismejemo pred drugima, da se ne plašimo toga“, kaže reditelj Sardar Tagirovski.
 
 
Premijera je večeras, u 19 sati, a reprize su 7. i 28. marta. 
 
Inače, upravo ovaj Servantesov roman bio je inspiracija za naslov ovogodišnje sezone u Novosadskom pozorištu – "Vetrenjače".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič