Postavka "Kroz Umbriju" od danas u Dunavskoj ulici

Postavka "Kroz Umbriju 1938/2018" biće danas, 25. avgusta, otvorena u Dunavskoj ulici (kod Dunavskog parka).
Postavka "Kroz Umbriju" od danas u Dunavskoj ulici
Foto: Pixabay (ilustracija)
Deo je programa izložbe "Mediteran u delima iz kolekcije Pavla Beljanskog".
 
Otvaranje je u 19 časova, a postavka će biti izložena do 15. septembra.
 
Posvećen diplomatskom pozivu, Pavle Beljanski (1892–1965) je boravio u Rimu od 1936. do 1940. godine. S prijateljima je u novembru 1938. godine obišao više gradova italijanske regije Umbrije. U posebnom albumu, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, sačuvane su fotografije sa ovog jednonedeljnog proputovanja, a pojedine će prvi put biti prikazane u javnosti. Reprodukcije fotografija iz njegovog albuma biće dopunjene savremenim fotografijama Umbrije Bernandina Sperandia. 
 
Edukativnim predavanjima u Muzeju grada Novog Sada, Spomen-zbirci Pavla Beljanskog i Galeriji Matice srpske, ukazaće se na dela italijanske umetnosti koja se čuvaju u novosadskim ustanovama, ali i na veze nacionalne baštine sa Italijom. 
 
Predavanje Ljiljane Lazić, muzejskog savetnika, o delima italijanske umetnosti koja se čuvaju u Zbirci strane umetnosti biće održano u Muzeju grada Novog Sada 29. avgusta u 19 časova, nakon čega će uslediti projekcija filma o Karavađu. 
 
U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će 30. avgusta od 19:30h o boravku Pavla Beljanskog u Italiji, njegovim interesovanjima, angažmanima, posetama antikvarnicama i nabavkama dela strane umetnosti, s osvrtom i na jedinu sliku u kolekciji iz ove mediteranske zemlje, Borove (1912) Mališe Glišića, govoriti Jasmina Jakšić Subić, viši kustos.
 
U okviru stručnog tumačenja postavke "Evropski fenomeni u kolekciji Galerije Matice srpske" Nikola Ivanović, kustos, osvrnuće se 31. avgusta, od 19 časova, na veze između italijanske umetnosti i kulture i srpskog slikarstva XIX i XX veka, kao i na aktuelnu saradnju Galerije Matice srpske sa srodnim ustanovama u Umbriji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič