Izložba o Danu oslobođenja Novog Sada od petka u Zbirci strane umetnosti

Izložba "Dan za istoriju - 9. novembar 1918." biće svečano otvorena u petak, 9. novembra u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29.
U istoriji svakog naroda, pa sledstveno tome i država i naselja, postoje događaji koji su bili istorijska prekretnica u ekonomskom, društvenom i političkom smislu. Za Novi Sad takav datum bio je 9. novembar 1918. godine. Radilo se o istorijskom trenutku, kada je najveći srpski grad u Monarhiji, kulturni, obrazovni centar Srba u Ugarskoj "postao središte događaja, koji su označili kraj života u jednoj državi i organizaciju i stvaranje druge države", o kojoj su Srbi, kao i drugi južnoslovenski narodi vekovima sanjali.
 
Izložba "Dan za istoriju - 9. novembar 1918.", Muzeja grada Novog Sada, realizuje se povodom obeležavanja 100 godina od ulaska srpske vojske u Novi Sad. Postavku čini serija profesionalnih i amaterskih fotografija, kao i drugih originalnih predmeta, koji su nastali tih sudbonosnih novembarskih dana, sa kojima je Novi Sad zakoračio u dvadeseti vek.
 
Izložba će biti postavljena u zgradi ispred koje su zajedno prošli srpski vojnici i srpsko stanovništvo Novog Sada koje je svečano dočekalo oslobodioce.
 
Autorka izložbe je dr Agneš Ozer, muzejska savetnica i istoričarka.
 
Svečano otvaranje je u 12 časova.
  • mile

    09.11.2018 07:35
    Zasto izvrcete istoriju.To je pocetak okupacije I pljacke koji traju i dan danas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič