Izložba Dušana Savkovića od petka u Zavodu za kulturu Vojvodine

Izložba Dušana Savkovića pod nazivom "Emotivne maštarije", biće otvorena u petak, 9. novembra u Zavodu za kulturu Vojvodine, Vojvode Putnika 2.
Nezavisni kustos Sonja Jankov o izložbi kaže: "Najkraći opis slika Dušana Savkovića je spoj nepostojanja prostora i razigrane dokolice. Već iz toga se vidi da je u pitanju umetnik koji filozofski pristupa slikarstvu, spajajući oprečne elemente i prikazujući time prožimanje različitih emocija. Prvi element njegovih slika – nepostojanje prostora – potpuno je crnilo, poput abisa. Osnova svih njegovih slika time izaziva užasavanje, ili osećaj kao kada 'propadamo' u snu. Potpuno crnilo nema ni dna, ni kraja, ni gore, ni dole, apsolutno nikakvog prostornog određenja, što je užasavajuće za čoveka kao biće kojem je osećaj prostora a priori urođen. Bez prostora ne možemo ni u sadašnjosti da se orijentišemo, a inače smo slepi da predvidimo šta donosi budućnost i u kojem pravcu će nas život odneti.
 
Iz svega ovoga možemo zaključiti da su slike Dušana Savkovića zasnovane na tehničkoj referentnosti prema pop-artu i optičkoj umetnosti, a tematski se fokusiraju na sukob ida, podsvesti, slobodne volje i slobodnog vremena. One poručuju da se svi strahovi ne samo maskiraju lepo provedenim vremenom, nego se zapravo poništavaju njime. Ako stavimo rolšue, one će nas odvajati od abisa koji je ispod i oko nas, ali će odmah stvoriti i put kojim možemo da se vozimo ili bar da se kotrljamo. A to je svakako bolje od konstantnog propadanja."
 
Otvaranje izložbe je u 18 časova.
  • Šojićev ćirko

    08.11.2018 21:16
    Respect
    Video sam izložbu ovog lika početkom godine, bila je preko puta izvršnog veća, znači oduševio se....Kida dečko kida....Maada u ovoj zemlji...umetnost...teško...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič