Izložba "Performans, performativnost i dokument" od 19. novembra

Otvaranje izložbe "Performans, performativnost i dokument" održaće se u ponedeljak, 19. novembra u 19 časova, u Galeriji SULUV u okviru K.A.T. Multimedijalne platforme savremene ženske umetnosti, teorije i aktivizma.
Izložba će trajati do 1. decembra.
 
Ovogodišnji program Multmedijalne platforme K.A.T, posvećen temi ART ili PAKT traje od 19. novembra do 1. decembra. Drugo izdanje K.A.T. platforme savremene ženske umetnosti, teorije i aktivizma predstaviće izložbu savremenih umetnica i umetničkih grupa različitih generacija koje u svom radu artikulišu pitanja političkog, ekonomskog, kulturološkog, javnog i privatnog položaja žena. 
 
Feminizam kao politička ideologija osvojio je za ženu status političkog subjekta i pružio joj mogućnost učešća i odlučivanja u polju političkog, ali feministička politika ne interveniše samo u polju politike u strogom smislu, nego je reorganizovala i različita područja znanja i teorijskog promišljanja. Ne manje bitno, ona je uzdrmala i redefinisala polje umetnosti. Od političkog i socijalnog pokreta, feminizam je prerastao u jednu teorijsku perspektivu koja sa svoje strane postaje referentno područje za produkciju i recepciju različitih umetničkih praksi.
 
Umetnost nadahnuta teorijom i praksom feminizma baštini njegov subverzivni potencijal i nalog da propituje i dovodi u pitanje važeće kanone i obrasce ponašanja, mišljenja i umetničkog delovanja, a time i aktuelne strukture moći koje ih propisuju i podržavaju. Otud je za tu umetnost dilema ART ili PAKT uvek aktuelna i sudbinska. 
 
Izložba ART ili PAKT: performans, performativnost i dokument, čiji su autori Andrea Palašti (koncept izložbe) i Dejan Vasić (kustos) predstavlja radove umetnica i umetničkih grupa različitih generacija - Vlasta Delimar, Ivana Smiljanić, Olga Dimitrijević, Lana Čmajčanin, Danica Bićanić, Lala Raščić, Tanja Ostojić, Doplgenger i Femkanje.   
 
U okviru programa K.A.T. platforme biće organizovana i konferencija Politike tela u savremenoj umetničkoj praksi, koju čine predavanja i dva tematska bloka Na granici umetnosti i politike i Žensko kulturno nasleđe - modeli čuvanja i prezentacije. Pored izložbe i konferencije u okviru programa biće organizovane i promocije knjiga: Milica Miletić Tomić- Pouke i polemike i Leksikon Tanja Ostojić, kao i razgovori sa umetnicama i radionice.
 
Multimedijalna platforma K.A.T. deo je projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture". Kompletan program pogledajte OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič