Promocija knjige o Bati Živojinoviću danas u KCNS

Knjiga "Veliki filmski znak" mr Božidara Zečevića biće predstavljena danas, 14. decembra u Klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.
Pored autora, na promociji će govoriti i Srđan Savić - urednik izdanja i direktor Niškog kulturnog centra, Dejan Dabić - urednik Filmskog i video programa NKC i Verica Novakov - glavna urednica Izdavaštva NKC.
 
Program počinje u 20:15 časova.
 
O knjizi:
 
"Bata je duša epohe. Druga polovina XX veka u životu srpskog i južnoslovenskih naroda ne bi mogla da se ispriča bez uvida u umetničku, društvenu i ljudsku tekovinu Velimira Bate Živojinovića. On je, kao što kaže naslov knjige, "znak svog vremena", koji je preživeo sve njegove uspone i padove. Ako bi trebalo da se u svemir pošalje priča o jednoj zemlji, vremenu i narodu, onda bi bilo dovoljno poslati delo Bate Živojinovića, i svako ko nikada nije čuo za nas shvatio bi o čemu se radi. Bata nije samo vrhunski glumac, verovatno naš najveći glumac, već je i znak jedne epohe i vremena u kom je živeo. On simbolizuje to doba ne samo svojim ulogama nego i drugim aktivnostima. O njemu se puno toga zna, i zato sam ja u ovoj knjizi tražio neku drugu dimenziju njegove ličnosti i stvaralaštva. Moj pristup je bio antropološki, mene je interesovalo šta stoji u pozadini tog znaka i onda sam počeo da tražim. I mislim da sam kroz njegove uloge otkrio šta stoji u pozadini tog znaka. Jedini je od naših glumaca kod koga se izdvajaju dva lica: jedno je pozitivno, jer on je bio simbol NOB-a, iako nikada nije učestvovao u ratu, ali je i antijunak u filmovima, kriminalac i sam đavo u filmu Saše Petrovića Majstor i Margarita(…) Njegove dve najbolje uloge ostvarene su u filmovima Breza i Tri, i to su po meni ujedno dva najbolja jugoslovenska filma", ističe autor.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".