Rođendanska nedelja u Novosadskom pozorištu do 27. januara

Januar je mesec kada Novosadsko pozorište slavi rođendan, ove godine 45.
Rođendanska nedelja u Novosadskom pozorištu do 27. januara
Foto: 021.rs
Taj dan obeležava se 27. januara, ali će zapravo cela nedelja koja mu prethodi biti u znaku slavlja. Sve je počelo 19. januara tradicionalnim Dramskim takmičenjem mađarskih vojvođanskih pisaca - događajem koji na specifičan način osvetljava fenomen pozorišta, a sledi niz odličnih predstava iz Subotice, Beograda, Sente, Novog Sada... 
 
O predstavama na repertoaru:
 
22. januar, 19 sati 
 
U IME GOSPODA
 
U podnaslovu predstave "U ime gospoda", koju je u pozorištu "Deže Kostolanji" režirao Andraš Urban, stoji: "Jedna brutalna politički nekorektna predstava koja govori o hrišćanstvu i islamu, ogradama i evropskoj demokratiji, muškarcima i ženama, ljubavi i strasti, ljubavi i mržnji i strašnoj mržnji..."
 
23. januar, 19 sati
 
LILIOM
 
Predstavu "Liliom" po tekstu Ferenca Molnara u Senćanskom mađarskom kamernom pozorištu režirao je Tibor Mesaroš. "Sve se menja. Ništa se ne menja. Sve se pretvara u ništa. Ne štedeći nikoga i ništa – pa ni sebe – Liliom živi svoj razuzdani život, izgarajući poput sveće koja gori sa obe strane. Neki mu se dive, neki su ljubomorni na njega - ali samo se najhrabriji usuđuju da ga vole, jer biva spržen svako ko mu se približi, njegova vatra ne greje nego peče - u isto vreme pročišćava i uništava. U ovoj tipičnoj "molnarovskoj" neklasičnoj ljubavnoj drami dato je sve što ona može da pruži: ljubav kao takva. To je više nego dovoljno, možda i previše. Svidelo se to nama ili ne Liliom mora da se suoči sa surovom činjenicom da nekad moramo da zastanemo i pogledamo u sebe. Može li se to iskušenje izdržati?..."
 
24. januara, 19 sati
 
DAMA IZ MAKSIMA
 
"Dama iz Maksima" Žorža Fejdoa je muzička komedija u režiji Šandora Lasla. Premijera "Dame iz Maksima" (La Dame de chez Maxim) bila je u januaru 1899. u pariskom Théâtre des Nouveautés. Ova pikantna i brilijantna komedija od tada nalazi svoje mesto na pozorišnim repertoarima. Po tekstu je snimljen i film. Prvi put na nekoj od vojvođanskih scena ova strastvena, duhovita opereta svojom uvek aktuelnom tematikom nalazi svoje mesto i u srcima publike 21. veka.
 
25. januara, 19 sati
 
LJUDSKI DODIR
 
Predstava Udruženja građana "Tara"
 
26. januara, 19 sati
 
SMRT FAŠIZMU! O RIBARIMA I SLOBODI
 
Ovo je predstava Reflektor teatra u režiji Minje Bogavac. Radi se o dokumentarističkoj predstavi, ali ne i biografskoj drami. Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar, znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u region ali i u čitavoj Evropi.
 
27. januara
 
Na sam rođendan, 27. januara, uoči predstave "Ode lova" biće otvorena izložba "Skriveni grad", reditelja Silarda Antala a nakon predstave, od 21 sat nastupiće "Bakšiš bend" u kojem peva glumica Novosadskog pozorišta Judit Laslo.
 
ODE LOVA, 19 sati
 
"Ode lova" je urnebesna komedija Salaškog pozorišta, po tekstu "Dundo Maroje" Marina Držića i u režiji dvojca Berta Čongor i Armin Ric. To je muzičko-plesna varijacija na najstariju jugoslovensku dramu, koju je oko jedne fontane postavio mladi rediteljski duo, kojem je ovo rediteljski prvenac. Novac, pohlepa i uopšte kretanje para praćeno raznovrsnom, skoro pa klovnovskom igrom čine srž ove duhovite predstave.
 
Karta za Dramsko takmičenje je 200 dinara, za "Smrt fašizmu - o Ribarima i slobodi" je 1.000 dinara (za grupe 500 dinara), za "Ljudski dodir" ulaz je besplatan, dok je za ostale predstave cena karte ista kao za predstave na redovnom repertoaru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".