Izložba "Mladi biraju" od petka u Galeriji Matice srpske

Izložba "Mladi biraju" biće otvorena u petak, 1. februara, u Galeriji Matice srpske, Trg galerija 1.
Novi Sad je 2019. godine Omladinska prestonica Evrope. Povodom toga Galerija Matice srpske realizuje izložbu umetničkih dela prema izboru novosadskih srednjoškolaca. 
 
Više od dvadeset srednjoškolaca iz Novog Sada se kroz projekat "Mala škola muzeologije" upoznalo sa različitim oblastima muzejskog rada. Na radionicama sa kustosima, konzervatorima, muzejskim edukatorima i menadžerima u kulturi saznali su kako radi muzej i koje sve mogućnosti pruža. Nakon nekoliko meseci, srednjoškolci su dobili priliku da samostalno osmisle svoju izložbu. Oni su istraživali kolekciju Galerije Matice srpske, kroz druženje raspravljali o različitim interesovanjima mladih i kao rezultat kreirali izložbu "Mladi biraju", od njene ideje do realizacije. Kroz tri teme: Vremeplov društva, Početak kraja i A ko sam ja? na drugačiji način su predstavili umetnička dela koja se čuvaju u Galeriji i sagledali kulturno nasleđe Srbije iz svoje perspektive. 
 
Omladinski klub OPENS će u sastavu izložbe imati tzv. OPENS zonu, gde će svi posetioci moći da se upoznaju sa idejom i programima Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope. 
 
Mladi kustosi izložbe su učenici gimnazija "Isidora Sekulić" i "Jovan Jovanović Zmaj", Srednje škole za dizajn "Bogdan Šuput" i Srednje ekonomske škole "Svetozar Miletić": Miloš Broćeta, Maksim Vojvodić, Arijana Davidović, Lola Kostić, Marija Murgaški, Teodora Nikodijević, Ivana Nikolić, Sofija Petrović, Andrea Poljak, Milica Stevanović i Anica Čerevicki.
 
Otvaranje izložbe je u 20 časova, a postavka se može pogledati do 24. marta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič