U petak tradicionalna Maškarada Muzeja Vojvodine

Maškarada Muzeja Vojvodine održaće se u petak, 8. marta.
U petak tradicionalna Maškarada Muzeja Vojvodine
Foto: Pixabay
Okupljanje učesnika je ispred Muzeja Vojvodine, Dunavska 37, u 12 časova
 
Na platou Muzeja učesnici će imati priliku da predstave svoje maske. Posle formiranja kolone, uz muzičku pratnju i animaciju povorka će defilovati Dunavskom, Zmaj Jovinom, Kralja Aleksandra, ulicom Modene, Bulevarom Mihajla Pupina i završiće defile u saletli u Dunavskom parku.
 
Tokom završnog programa biće dodeljena priznanja grupnim maskama, a tokom povorke i nagrade za najuspešnije pojedinačne maske. 
 
Tokom povorke maskirani učesnici će se zasladiti krofnama i čajem - tradicionalnim pokladnim posluženjem.
 
Bela nedelja bila je poslednja sedmica pred veliki ili uskršnji post, tokom te nedelje kroz sela i gradove su se kretale obredne maskirane povorke. Tradicionalne maske su često predstavljale ustaljene ličnosti i uloge. Danas se ne ograničavamo na tradicionalne maske već je dozvoljeno biti kreativan i sam osmisliti masku.
 
Završni dan Bele nedelje su Bele poklade koje su predstavljale vrhunac zabave i razonode, protkane šalom, igrom i pesmom. Tada su se kretale maskirane povorke koje su, izvodeći razne zgode, uveseljavale ukućane, a za nagradu dobijale poklone. Čitav ritual imao je cilj da se prekine zima i prizove sunce i početak nove vegetativne godine.
 
Mnoge od ovih maskiranih povorki vremenom su prerasle u velike svetske karnevale.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".