Izložba o avanu od petka u Zbirci strane umetnosti

Izložba "Usitnjavanje - priča o avanu" biće otvorena u petak, 15. marta u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29.
U pitanju je gostujuća izložba Etnografskog muzeja, Muzeja nauke i tehnike i Univerziteta u Beogradu - Farmaceutskog fakulteta.
 
Izložba je posvećena predmetu avanu, jednom od najstarijih čovekovih alatki čija je funkcija ostala nepromenjena do današnjih dana. Izložbom se istražuje, valorizuje i prezentuje do sada retko izlagan muzejski predmet - avan - kao specična čovekova alatka suštinski nepromenjena od praistorije. Njega s pravom možemo da smatramo civilizacijskom insignijom – označiteljem čovekovog prestanka preživljavanja i početka kulture ishrane. Kontinuirana upotreba u farmaciji svrstala ga je u alatku koja je simbol farmacije. 
 
Avan (tarionik) je prva alatka koja se koristila za izradu lekova još u starom Egiptu. U praistoriji su prvi avani izrađivani od kamena. Od kraja 18. veka počinju da se prave i od porcelana i stakla. Danas se oni izrađuju od najrazličitijih prirodnih i veštačkih materijala. U kulturi balkanskih naroda usitnjavanje i avan imaju civilizacijski kontinuitet. Na izložbi će, kroz priču o avanu, biti prezentovan ne samo njegov kulturni značaj, već i širi kulturni kontekst usitnjavanja hrane i drugih namirnica i materija, zapravo kulturološki značaj čovekove aktivnosti usitnjavanja.
 
Otvaranje izložbe je u 19 časova, a postavka se može pogledati do 15. aprila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič