Amateri u profesionalnom pozorištu: Anarhista 23. marta u Novom Sadu

Amatersko pozorište Doma kulture "Stevan Sremac" iz Crvenke gostovaće u subotu, 23. marta u Novosadskom pozorištu, sa predstavom "Slučajna smrt jednog anarhiste", italijanskog pisca Darija Foa.
Režiju potpisuje novosadski reditelj Igor Pavlović, a predstava je napisana prema istinitom događaju iz 1969. godine kada je u eksploziji bombe u Poljoprivrednoj banci u Milanu poginulo 16 građana.
 
Policija je osumnjičenog anarhistu Đuzepea Pinelija nakon trodnevnog ispitivanja izbacila kroz prozor sa četvrtog sprata. On je poginuo na licu mesta, a počinioci su na sve načine pokušali da prikriju ovo ubistvo u čemu su imali nesebičnu podršku "onih od gore".
 
"Na kraju se ispostavilo da su za eksploziju u banci i za još 177 bombaških napada odgovorne desničarske grupe koje su za napade okrivile anarhiste kako bi od vlasti i policije zatražile uništenje i zabranu anarhistickih organizacija u Italiji", poručio je reditelj Pavlović uoči novosadske premijere.
 
Dario Fo je sa suprugom Frankom Rame više od pedeset godina pisao i izvodio britke i satirične komade u kojima su ismevane i kritikovane anomalije italijanskog društva. Nju su 1973. godine oteli italijanski žandarmi iz desničarskih krugova, brutalno je pretukli, silovali i zapretili da će je ubiti ako progovori o tome. 
 
"Dva meseca nakon užasnog događaja vratila se na scenu sa monodramom 'Silovanje'. Njihova snaga i istrajnost da ne odustanu od borbe za normalan život je nagrađena 1997. godine, kada je Dario Fo dobio Nobelovu nagradu za književnost. U spomen na stradanje Franke Rame, koja je bila neodvojiv deo Foovog života i rada, želeo sam da Ludaka (glumca) u našoj predstavi igra glumica", poručio je reditelj.
 
Pozorište "Stevan Sremac" Crvenka osnovano je 1946. godine i u kontinuitetu radi 73 godine, od osnivanja je iznelo 174. premijere sa ukupno 2.845 repriza.
 
Danas pozorište "Stevan Sremac" čini dečiji i prvi izvođački ansambl.
 
Predstava će početi u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič