Predavanje "Botaničar u laboratoriji od 25.713 m2" u utorak u Svilari

Predavanje "Botaničar u laboratoriji od 25.713 m2" održaće se u utorak, 2. aprila u Kulturnoj stanici Svilara.
Predavanje "Botaničar u laboratoriji od 25.713 m2" u utorak u Svilari
Foto: 021.rs
Predavač će biti profesor dr Goran Anačkov sa Departmana za biologiju u ekologiju PMF-a.
 
Predavanje će početi u 19 časova
 
Kratak opis predavanja:
 
Da li istraživati samo biljni pokrivač u svojoj neposrednoj okolini, ili se kao botaničar zaputiti i upoznavati flore drugih predela? Poznavati floru svog kraja je obaveza, čast i zadovoljstvo svakog ko proučava biljni svet. Međutim, prave vrednosti nacionalnih i regionalnih flora mogu se uvideti jedino, kada se upoznaju flore udaljenih područja. Grupa botaničara okupljenih oko Herbarijuma Departmana za biologiju i ekologiju i članova Botaničkog društva Andreas Volni iz Novog Sada, odlučila je da upozna flore okolnih predela kako bi što bolje upoznavala i na pravi način sagledavala floru svog neposrednog okruženja. I tako, ta priča traje u nazad više decenija, tačnije od osnivanja Herbarijuma.
 
Na par stotina kilometara od Novog Sada, idući južno počinje jedan drugi svet flore, na prvi pogled sličan, a na drugi već toliko različit. Prostrane nizije i rečne doline, sa jedne strane, a više od 60 planinskih vrhova nadmorske visine preko 2000 m, su dovoljno veliki izazov da se otvore stranice botaničkog dnevnika sa naslovom Makedonija. Flora koja obiluje vanrednim kontrastima sa jednog na drugi kraj države, isprepletena je izuzetnim brojem mikrostaništa koje vanredno povećavaju izuzetan floristički diverzitet. Iskustvo jednog panonskog botaničara, stečeno petogodišnjim terenskim radom, istraživanja i saradnja sa kolegama biće tema ovog zanimljivog izlaganja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič