Izložba slika i grafika "Ačova velika metafora" od ponedeljka u Malom likovnom salonu

Izložba slika i grafika "Ačova velika metafora" autora Jožefa Ača biće otvorena u ponedeljak, 15. aprila u Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada, an Bulevaru Mihajla Pupina 9.
O postavci:
 
O aktuelnosti tematike Ačovih radova i danas, gotovo 50 godina kasnije, govori i deo teksta Zoltana Kovača - Strika u katalogu izložbe iz te godine: 
 
"Najnovija izložba slika i grafika Jožefa Ača, predstavlja iznenađujuću, veoma interesantnu analizu naših stremljenja i ogromne veštine današnjih ljudi u ovom haotičnom vrtlogu ostvarivih i neostvarivih želja običnih radnih ljudi, koji plivaju i tonu u okeanu tehnike. Ovako vidimo sebe u sjajnom otmenom srebrnom ogledalu...
 
I u likovnom smislu, u odnosu na današnje umetničke prakse, proteklo vreme od pola veka, vidi se jedino u pohabanosti papira na kojem su dela nastala, a o tome Danilo Vuksanović piše u svom tekstu ovogodišnjeg kataloga: 
 
"Smerovi putokazivanja apsolutnih likovnih vrednosti i njihovih suprotstavljanja i udruživanja istovremeno, gde je ručno islikano jednako apliciranom bojenom papiru, u svom konačnom vizuelnom rezultatu neodoljivo podsećaju na stikere, gifove i druge vidove savremene komunikacije koji su postali nezaobilazni deo vizuelne kulture u virtuelnom svetu digitalnih, i za sada, samo pametnih tehnologija. Slojevi vremena tako su razgrnuti i upućuju da iznova promislimo kodove slika što nas okružuju i koje život čine 'najvećom metaforom'."
 
Ovog aprila posetioci će imati priliku da vide 12, i danas aktuelnih radova, iz kolekcije Đorđa Popića, grafike i slike na papiru iz 1971. godine, kao i kataloge sa izložbi održanih u Malom likovnom salonu, u Maloj galeriji u Zrenjaninu i u Likovnom susretu u Subotici u aprilu, maju i junu iste godine.
 
O umetniku:
 
Slikar, likovni kritičar i pedagog iz Bačke Topole, smatra se ključnom ličnošću vojvođanskog likovnog stvaralaštva dvadesetog veka. Osnovnu školu je pohađao u Bačkoj Topoli, a nakon toga gimnaziju u Subotici. Beogradsku umetničku školu završio je 1938. godine i nastavio studije na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Mila Milunovića. Bio je direktor Škole za primenjenu umetnost u Novom Sadu (1952 - 1956) i likovni kritičar dnevnog lista Magyar Szó. Aktivno je delovao u sledećim područjima umetničkog rada: slikarstvo, grafika i crtež. Sa direktorom Gradskog muzeja u Senti, Gezom Tripolskim, osnovao je 1952. godine likovnu koloniju u Senti koja kontinuirano radi i danas, a aktivno je učestvovao u osnivanju i drugih vojvođanskih kolonija (Bačka Topola, 1953; Bečej, 1954; Ečka, 1955).
 
Otvaranje izložbe je u 20 časova, a postavka se može pogledati svakog radnog dana od 10 do 20 časova i trajaće do 27. aprila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič