Tribina o odnosu Viktora Berara i Srbije u ponedeljak u KCNS

Tribina "Francuski intelektualac Viktor Berar i Srbija" održaće se u ponedeljak, 22. aprila u klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.
Tribina o odnosu Viktora Berara i Srbije u ponedeljak u KCNS
Foto: 021
Autorka i predavač je dr Aleksandra Kolaković.
 
Program će početi u 18 časova.
 
O predavanju:
 
Kroz analizu dela i aktivnosti Viktora Berara (Victor Bérard, 1864–1931), kao i njegovih veza sa Srbima, predavanje osvetljava ulogu i značaj intelektualaca u oblikovanju francusko-srpskih odnosa krajem 19. i početkom 20. veka. Posebna pažnja biće posvećena aktivnostima francuskog naučnika u vreme Velikog rata (1914–1918). Na osnovu Berarovih istupa u vreme aneksije Bosne i Hercegovine, balkanskih ratova, knjige Srbija (La Serbie) publikovane 1915. godine i aktivnosti oko organizovanja Srpskog dana u Francuskoj (1915. i 1916. godine) analizira se doprinos francuskih intelektualca aktuelizovanju srpskog pitanja u evropskoj javnosti. Pažnja je usmerena i na delatnost dobrotvornog društva za pomoć srpskim izbeglicama u Francuskoj, La Nation Serbe en France (Srpska nacija u Francuskoj), osnovanog  januara 1916. godine u domu Viktora Berara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič