Vikend uz "Devojku u plavom" u Galeriji Matice srpske

U okviru izložbe "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti", tokom vikenda biće priređen program "Slika u gostima".
Novosadska publika će od 17. do 19. maja imati priliku da u Galeriji Matice srpske, nakon punih 70 godina, vidi najpoznatiji portret Đure Jakšića "Devojka u plavom".
 
U subotu, u 17 časova, biće održano predavanje "Devojka u plavom, Narodnom muzeju u Beogradu". U Evropskoj noći muzeja i Međunarodnom danu muzeja, o ovoj slici i mestu koje ona zauzima u opusu Đure Jakšića govoriće Lidija Ham Milovanović, viši kustos Narodnog muzeja. 
 
U isto vreme, beogradska publika će u Narodnom muzeju moći da vidi čuvenu sliku "Nadurena devojčica" Uroša Predića, a predavanje "Nadurena i u gostima" održaće Nikola Ivanović, kustos Galerije Matice srpske.
 
Takođe kao deo pratećeg programa izložbe "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti", u petak, u 19 časova, u Galeriji Matice srpske biće održano predavanje "Kad bi moma zvezda bila" Mirjane D. Stefanović, istoričarke književnosti, dok će u nedelju, od 17 časova, kroz izložbu voditi mladi kustosi srednjoškolci.
 
U subotu, za Evropsku noć muzeja, Galerija Matice srpske pripremila je još programa, a otvorena je od 10 sati do ponoći.
 
- od 17 do 19 sati biće održana inkluzivna radionica Per.Art organizacije "Više od pristupačnosti" 
 
- u 19 sati posetioce očekuje nesvakidašnji obilazak Galerije pod nazivom "Moda inspirisana umetnošću". 
Novosadska dizajnerka Zaga Kal Mar i kustoskinja Galerije Mirjana Brmbota upoznaće ih istovremeno sa umetničkim delima i modnim kreacijama koje su nastale kao savremeni odgovor na poznata dela Uroša Predića, Đure Jakšića, Save Šumanovića i drugih. Kako se kulturno nasleđe i vizuelna umetnost prepliću sa našim svakodnevnim životom kroz modu i modne detalje i na koje način "nosimo" kulturu u sebi i na sebi, biće tema za interesantnu priču.
 
- u 13 i u 21 sat biće održana kustoska vođenja kroz izložbu "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti".
 
Programi za decu:
 
- od 11h do 12:30h biće održana kreativna radionica za decu "Mila, Mila i u snove mi se skrila"
 
- od 17h do 18:30h biće održana kreativna radionica za decu "Zamisli i nacrtaj, iseci i kreiraj"

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič