Predavanje "Novosadske kafane stecišta srpske inteligencije u XIX veku" u Galeriji Matice srpske

Predavanje "Novosadske kafane ‒ stecišta srpske inteligencije u XIX veku", Zorana Kneževa, hroničara Novog Sada, biće održano u petak, 24. maja, u Galeriji Matice srpske.
Biće predstavljene sudbine starih kafana u Novom Sadu, koje su slične sudbinama kafana širom Evrope. Kafane su zasigurno odigrale ulogu "malih gradskih parlamenata" ‒ u njima se ispisivala istorija, debatovalo se, donosile su se važne političke i društvene odluke. U vreme kada su novine i pisana svedočenja bila prava retkost, kafane su predstavljale prave izvore informacija, bile su
prva medijska sredstva kroz istoriju, prvi javni servisi informisanja. Gotovo da ne postoji značajnije književno delo a da u njemu nije spomenuta neka od kafana.
 
Pored sveštenika, učitelja, doktora i senatora, kafedžije su bile među najuglednijim ljudima u prošlosti Novog Sada. U svojim kafanama su okupljali najviđenije ljude – srpsku inteligenciju koja je bila glavni nosilac nacionalnog preporoda u XIX veku, a neke od dogodovština upisane su i u istoriju grada. Kafane imaju svoj vek, kao i ljudi, rađaju se, žive i umiru, ali i zahtevaju ozbiljniju naučnu analizu i pristup.
 
Predavanje koje počinje u 19 sati deo je pratećeg programa izložbe "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič