Izložba o Dimitriju Kiriloviću u Biblioteci Matice srpske

Biblioteka Matice srpske je, na osnovu građe iz svojih zbirki i zbirki Rukopisnog odeljenja Matice srpske, priredila izložbu povodom 125 godina od rođenja bibliotekara, arhiviste, istoričara i kulturnog radnika Dimitrija Kirilovića.
Izložba o Dimitriju Kiriloviću u Biblioteci Matice srpske
Foto: 021.rs
Elektronski katalog izložbe sadrži hronološki popis dela i literature, fotografije i faksimile sa signaturama. 
 
Postavka se može pogledati u javnom katalogu Biblioteke do 30. juna i na sajtu bms.ns.ac.rs. 
 
Autorke izložbe su dr Tatjana Bogojević i Aleksandra Drapšin, a urednik je Selimir Radulović.
 
Dimitrije Kirilović je rođen u mestu Kumane kod Novog Bečeja. U Novom Sadu završio je osnovnu školu i Srpsku veliku gimnaziju, Bogosloviju u Sremskim Karlovcima. Studirao je pedagogiju, srpski i mađarski jezik sa književnošću u Budimpešti, Zagrebu i Pragu, a u Pragu i staroslovensku filologiju. Diplomirao je u Pragu (1920), a doktorirao u Zagrebu (1924) disertacijom Srpske osnovne škole u Vojvodini u 18. veku. Radio je kao bibliotekar (1920) i asistent Filozofskog fakulteta u Skoplju i suplent Skopske gimnazije. Upravnik je Državnog arhiva u Novom Sadu (1926–1941) i privatni docent Filozofskog fakulteta u Beogradu (1933–1936) za predmet pedagogija. Bio je sekretar i jedan od osnivača Istorijskog društva u Novom Sadu i član redakcije Glasnika Istoriskog društva. 
 
Posle Drugog svetskog rata postavljen je za bibliotekara Centralne biblioteke Vojvodine u Novom Sadu (1947), a od 1948. kada je na Biblioteku Matice srpske preneta funkcija Centralne biblioteke Vojvodine, stavljen je na raspoloženje Matici srpskoj, gde je radio kao viši bibliotekar, a potom kao naučni saradnik sve do smrti 1956. godine.
 
U svom dugogodišnjem radu objavio je nekoliko stotina rasprava, prikaza i naučnih studija s temama iz istorije školstva, pozorišta, nacionalne i političke istorije i bibliotekarstva, a svoja naučna interesovanja najviše je vezao za izučavanje kulturno-prosvetnog života Vojvodine. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič