Filmovi "Ćirilo i Metodije" i "Granica" do 12. juna u KCNS

Filmovi "Ćirilo i Metodije - slovenski apostoli" i "Granica" na repertoaru je bioskopa Kulturnog centra Novog Sada do 12. juna.
Od 19h - "Ćirilo i Metodije - slovenski apostoli"
 
Cyril and Methodius: The Apostles of the Slavs, Czech Republic / Slovakia / Russia / Slovenia, 2013, 105 min.
Režija: Petr Nikolaev Scenario: Miroslav Osčatka, Petr Hadski
Uloge: Roman Zak, Andrej Novak, Josef Abram, Milan Bahul, Radka Fidlerova
 
Ćirilo i Metodije, vizantijska braća, u istoriji su poznati kao značajni hrišćanski misionari. Njihovo delovanje je uticalo na kulturni razvoj slovenskih nacija zbog čega su ih i prozvali slovenskim apostolima. Nameravajući da hrišćansku veru prošire među slovenskim narodima na slovenskom jeziku, stvorili su novo pismo – glagoljicu, prvi slovenski alfabet, koji će se koristiti za prevođenje Starog zaveta i crkvenih knjiga, zbog čega ih je crkva izjednačila sa svecima. Tako su stvorili prvi slovenski književni jezik i postavili temelje slovenskoj književnosti. Zbog značaja za hrišćanstvo, njihov dan se obeležava i u pravoslavnom i u katoličkom kalendaru kao dan slovenske pismenosti, a proglašeni su i Svetim zaštitnicima Evrope.
 
Odrastavši u Solunu okruženom Slovenima, braća Ćirilo (svetovno ime Konstantin) i Metodije obrazovani su na vizantijskom dvoru, a dobro poznajući slovenski jezik, dobili su od vizantijskog cara Mihajla poslanstvo u Moravskoj, na molbu moravskog kneza Rastislava, koji se - bojeći uticaja franačkih sveštenika i nemačkog cara Ludviga, - obratio za pomoć Vizantiji. Na tom putu, sem uticajnih protivnika koji su zagovarali trojezično propovedanje vere, stekli su i veliki broj učenika koji su nastavili njihovu misiju pogotovo na teritoriji današnje Makedonije, Srbije, Crne gore i primorskog dela današnje Hrvatske. U slavu učitelja, jedan od učenika, Kliment, sastavio je novu azbuku - ćirilicu.
 
Ova filmska drama želi da ovekoveči njihov rad i značaj. Film su zajedno pomogli pravoslavna crkva i katolička crkva i mnoge slovenske institucije, uz nesebičnu stručna pomoć poznatih istoričara i predstavnika crkava. 
 
Od 21h - "Granica"
 
Gräns, Švedska / Danska / Iran, 2018, 108 min.
Režija: Ali Abbasi
Scenario: Ali Abbasi, Isabella Eklöf, John Ajvide Lindqvist (po kratkoj priči Johna Ajvidea Lindqvista)
Uloge: Eva Melander, Eero Milonoff, Jörgen Thorsson
 
Fantastični triler/romansa... Službenica carine Tina ima izvanredan osećaj mirisa. Čini se kao da može da nanjuši krivicu na svakom ko nešto krije. Međutim, kada Vore, muškarac sumnjivog izgleda, prođe pored nje, njene sposobnosti prvi put dolaze na iskušenje. Tina oseća da Vore skriva nešto što ne može identikovati. Što je još gore, on je neobično privlači. Vremenom razvijaju poseban odnos i Tina otkriva njegov pravi identitet, a ujedno i saznaje istinu o sebi samoj. Tina, kao i Vore, ne pripada ovom svetu. Cela njena egzistencija velika je laž i mora izabrati: hoće li nastaviti da živi u laži ili da se suoči sa zastrašujućim Voreovim otkrićima.
 
Nagrade i festivali: Cannes Film Festival 2018 - nagrada Izvestan pogled; Munich Film Festival 2018 - nagrada CineVision; Evropske filmske nagrade 2018 - četiri nominacije (najbolji film, režija, scenario i glavna glumica)
 
Cena ulaznice je 300 dinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič