Dokumentarni film "Prilepski kontrasti" u ponedeljak u Eđšegu

Dokumentarni film "Prilepski kontrasti" biće prikazan u ponedeljak, 17. juna u Kulturnoj stanici Eđšeg., u Ulici Antona Čehova 4.
Pozdravna reč: Batrić Ćalović, zamenik predsednika Udruženja "Obilić 1912-1918"
 
Uvodničari:
 
- Miloš Meljanac - autor dokumentarca
- Zoran Kolundžija, urednik Izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada
 
U filmu je obrađena tema kulture sećanja na pale vojnike u Balkanskim ratovima i Velikom ratu, na području današnje Republike Severne Makedonije. Kroz narativ o dešavanjima sa početka prošlog veka, priča se koncentriše na grad Prilep. Kroz prikaz stanja svih vojničkih grobišta iz ratova i nemačkog i makedonskog i srpskog – autor podseća i pripoveda priču koja obavezuje sve sadašnje generacije.
 
Tema očuvanja sećanja i sopstvenog identiteta prikazana je kroz različita stanja u kojima se nalaze vojnička grobišta. Od Spomen-crkve sa kosturnicom Svetih Kirila i Metodija i kosturnice srpskih oslobodilaca koja se u nedostojnim uslovima nalazi u suterenu hrama, do nemačkog vojnog memorijala na kome su na dostojan način obeležena grobna mesta i uređen ceo memorijal sa krstom u centralnom delu.
 
Dokumentarni film "Prilpepski kontrasti" je svedočanstvo koje opominje i obavezuje – zaboravimo li slavne pretke, zaboraviće i deca na nas.
 
Projekcija će početi u 19 časova, a ulaz je slobodan.
 
Organizator programa je Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca "Obilić 1912-1918" - Novi Sad.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič