Predavanje "Od soknica do maturske toalete" u Muzeju Vojvodine

Predavanje "Od soknica do maturske toalete" biće održano u četvrtak, 27. juna, u 19 sati, u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.
Predavanje će održati Ljubica Otić, muzejska savetnica.
 
Odeća, kao veoma važan segment materijalne kulture i pokazatelj mnogih kulturno-istorijskih zbivanja jednog prostora i vremena, oduvek je zauzimala važno mesto u životu čoveka, naglašavajući određene faze u odrastanju i sazrevanju. Prelazak iz perioda detinjstva u mladalačko doba obeležava se i promenom načina odevanja. 
 
Znatno se razlikovalo odevanje dece u seoskim i u gradskim sredinama. Kao što se građanska odeća odraslih menjala u skladu sa modnim diktatima koji su poticali iz raznih evropskih centara (Beča, Budimpešte), tako se menjala i odeća gradske dece, koja je zapravo bila preslikana odeća odraslih. 
 
Jedan deo aktuelne izložbe "Ispit zrelosti - maturanti vojvođanskih gimnazija od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka" posvećen je upravo odevanju dece i omladine i priči o euforiji koju izaziva izbor maturske toalete.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič