O knjizi "Serotonin" Mišela Uelbeka u četvrtak u CK13

Književni program "Autor nije prisutan: Uelbek", održaće se u četvrtak, 4. jula u dvorištu Crne kuće.
Čitaće se odlomci iz poslednjeg Uelbekovog romana "Serotonin" ,uz kratki osvrt na poetiku i recepciju romana koji će dati Svetlana Savić.
 
Mišel Uelbek (1958), romansijer, esejista i pesnik, zasigurno je jedan od najprevođenijih, najčitanijih, ali i najkontroverznijih pisaca savremene svetske književnosti. Najpoznatija njegova dela su: "Proširenje područja borbe", "Elementarne čestice", "Pokoravanje" i "Serotonin".
 
Književna kritika neretko je ocenjivala Uelbekov jezik kao pornografski i stilski siromašan, istovremeno mu zamerajući mizoginiju i umnožavanje stereotipa.
 
Sam Uelbek u knjizi "Državni neprijatelji" o svojoj poetici piše sledeće: "Ja tvrdoglavo, strastveno tragam za onim najgorim što se u meni može naći kako bih to, dok je još sveže, izneo pred noge javnom mnjenju – baš kao što terijer donosi zeca ili patofne gospodaru pred noge. I ne činim to da bih postigao iskupljenje u bilo kojem obliku, sâm pojam iskupljenja potpuno mi je stran. Ne želim da budem voljen uprkos onom najgorem što je u meni, već zbog tog najgoreg u meni, pa čak idem dotle da poželim da ono što je u meni najgore postane ono što drugi kod mene najviše vole."
 
Odlomke će čitati i o Uelbeku govoriti Damir Bojić i Svetlana Savić, a književni program počinje u 20 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič