Elektronska izložba o Danilu Medakoviću dostupna do 1. septembra

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu posvećenu srpskom novinaru, istoričaru, publicisti i izdavaču Danilu Medakoviću, koja će biti dostupna do 1. septembra.
Izložba povodom dva veka od rođenja poznatog novinara i publiciste može se pogledati u javnom katalogu Biblioteke i na sajtu www.bms.rs. Autorka izložbe je Silvija Čamber, a urednik Selimir Radulović.
 
Danilo Medaković bio je sekretar kneza Miloša, završio je prava u Beču i istoriju na Filozofskom fakultetu u Berliinu. Bio je prvi predsednik Društva srpskog napretka u Sremskim Karlovcima, a to društvo mu je pomoglo da pokrene list Napredak, koji je postao prvi list štampan Vukovima pravopisom.
 
U svojoj štampariji štampao je veliki broj književnih dela značajnih za srpsku kulturu. Bio je dopisni član Društva srpske slovesnsoti, učestvovao u radu Matice srpske, a bavio se i književnošću, te proučavanjem istorije.
 
Umro je u Zagrebu 1881. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič