O knjizi "Borske beležnice" danas u Muzeju Vojvodine

Knjiga "Borske beležnice" autora Aleksandra Zografa i Zorana Paunovića, u izdanju Narodne biblioteke Bor, biće predstavljena danas, 25. septembra u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.
Na promociji će govoriti dr Drago Njegovan, Dragan Stojmenović, urednik i autori Aleksandar Zograf i Zoran Paunović.
 
O knjizi:
 
Knjiga osvežava sećanje na tragičnu sudbinu mađaskog pesnika jevrejskog porekla Mikloša Radnotija (1909 – 1944), koji je bio na prinudnom radu u okolini Bora, a zatim transportovan sa drugim logorašima kroz Srbiju i Bačku, da bi na kraju bio ubijen, kao jedan od poslednja 22 borska logoraša, kod sela Abda u blizizni mađarsko-austrijske granice. Svojih poslednjih 10 pesama napisao je u beležnicu na kockice, dobijenu od nepoznatog seljaka iz okoline Žagubice. Ta beležnica je nađena avgusta 1946, pri ekshumaciji tela.
 
Knjiga se sastoji iz tri dela. Prvi deo je strip u kome Aleksandar Zograf u već poznatom stilu (strip o Hildi Dajč) prikazuje poslednje mesece Radnotijevog života. Drugi deo čine Radnotijeve pesme iz "Borske beležnice", u nadahnutom prepevu Danila Kiša. Treći deo je književno-istorijska studija Zorana Paunovića o poslednjim Radnotijevim pesmama, sa naslovom koji parafrazira naslov poznatog Markesovog romana: "Borska beležnica Mikloša Radnotija - hronika najavljene smrti".
 
Promocija će početi u 19 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič