Dokumentarac "Srpski dobrovoljci Velikog rata" u Istorijskom arhivu

Dokumentarac "Srpski dobrovoljci Velikog rata" biće prikazan danas, 3. oktobra u Istorijskom arhivu grada, u Filipa Višnjića 2a.
Pozdravnu reč daće Petar Đurđev, direktor Istorijskog arhiv Grada Novog Sada, Bratislav Nikolić, publicista i Batrić Ćalović, potpredsednik Udruženja "Obilić 1912-1918" - Novi Sad. Voditelj programa će biti Darko Milojković, predsednik Udruženja "Obilić 1912-1918".
 
U umetničkom delu programa nastupiće Ženska pevačka grupa "Istočnik" iz Novog Sada.
 
Organizatori prikazivanja filma su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca "Obilić 1912-1918" Novi Sad i Istorijski arhiv Grada Novog Sada.
 
O filmu:
 
Dobrovoljci srpske vojske u Velikom ratu (1914- 1918) bili su mahom Srbi preko Drine, Save i Dunava austrougarski državljani koji su se borili za Srbiju svoju otadžbinu koju pre toga nikada nisu videli. To su bili ljudi unapred osuđeni na smrt jer su za Austrougarsku bili "veleizdajnici". Oni su bili poslednji branioci Beograda 1915. godine, oslobodioci Kajmakčalana 1916. godine: od 1916. godine bili su poslednja i jedina popuna srpske vojske. Oni su bili ratnici za Srpstvo a tvorci i čuvari Jugoslavije. Po završetku Velikog rata bili su osnovna kolonizaciona masa nove jugoslovenske države na severu i čuvari njenih granica. U nehumanoj i tegobnoj kolonizaciji formirali su svoje kolonije u Banatu, Bačkoj, Baranji, Sremu i Slavoniji. Spomenici njima su trag zahvalnog potomstva  svojim rodonačelnicima u vojvođanskoj ravnici...
 
Projekcija će početi u 19 časova. Ulaz je slobodan.
  • Arhivator

    05.10.2019 13:22
    Recite i gde su se borili ne-dobrovoljci iz Vojvodine, Bosne, Like, Slavonije? Koliki je bio odnos dobrovoljaca i ne-dobrovoljaca? Koliki procenat Srbijanske vojske su cinili dobrovoljci? Ne stvarajte laznu sliku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič